Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / ТВ „Aлма матер” за изгубеното поколение

   

Екипът на телевизия „Алма матер” е в Торино в навечерието на изборите в Италия. Погледите на всички европейски лидери са насочени към Рим, защото и най-малката политическа грешка може да се окаже фатална за целия Европейски съюз.

Заглавията от първите страници на вестниците „крещят” за смяна на папата и правителството. Безизходица по италиански е коментарът на медиите след крайния резултат от изборите!

Тази ситуация провокира екипа на ТВ „Алма матер” да си припомни за „Изгубеното поколение” – определение за съвременниците на една от най-големите световни икономически кризи, а именно поколението след 1989 г., което наброява 14 милиона безработни младежи и в момента струва на страните от ЕС 153 милиарда евро годишно. В Италия за младите без работа тази сума се равнява на 32 милиарда евро на година. Но за студентите в Торино, които застават пред камерата , проблемът не е само икономически или политически, а житейски и се отнася до възможностите за образование, избор на кариера, развитие и местоживеене. Те сравняват своя начин на живот с този на колегите си от Германия, Турция, Португалия и България и това е добра причина да се потърсят общоизмеримите проблеми на студентите от различните държави. А колко са съвпаденията?

Гледайте „ПроАктивно” по ТВ „Европа” на 23 юни в 15.35 часа.

1