Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Трудовото и осигурителното право в България – мит и реалност

   
Трудовото и осигурителното право в България – мит и реалност

В Конферентната зала започна юбилейната научно-практическа конференция „Трудовото и осигурителното право в България – мит и реалност“, под патронажа на министъра на труда и социалната политика г-н Тотю Младенов.

Встъпителният доклад на проф. д-р Емил Минев, който е озаглавен с мотото на конференцията, е посветен на проблематиката на правното регулиране на трудовите и осигурителните взаимоотношения и начина на тяхната практическа реализация. Тази проблематика не е нова и многократно е била обект на критики в литературата от страна на социалните партньори и други организации. Доколкото въпроси повдига както изграждането на правната уредба, така и нейното прилагане, докладът прави опит да очертае общата картина на състоянието на тези правоотношения, както и да даде възможност за дискусия на пътищата и начините на преодоляване на негативните тенденции на влошаване на състоянието на правната уредба и като реакция на това – нейното неглижиране и заобикаляне в практическата й реализация.

За специфичното в правната уредба на специфичните трудови правоотношения говори проф. д-р Красимира Средкова. Новите икономически и социални условия в съвременното общество обуславят възникването на нови форми на трудова заетост наред с класическото трудово правоотношение – предоставяне на работна сила от един работник или служител на неговия работодател в определено място на работа, каквото е предприятието на работодателя. В новите форми се открояват особености относно участниците в трудовото правоотношение, мястото на полагане на труда и др. Това са надомната работа, работата от разстояние, работата за трето лице и пр. Те бяха спорадично уреждани чрез нееднократни изменения и допълнения на Кодекса на труда през 2011 г. на основата на актове на правото на ЕС. Изследването е посветено на положителните страни и поредните вече трайни недостатъци на българското трудово законодателство по същество и в правно-техническото му оформление.

По-късно днес в конференцията можете да чуете:

12:00 - „Принудителният труд според българското наказателно право", Стефан Гайдарски, докторант, ЮЗУ „Н. Рилски"

12:10 - Дискусия

12:30 -Обяд

13:50 - „Правна закрила на лицата, полагащи трайни грижи за възрастен или инвалидизиран член от семейството", ас. Атлиана Недкова, СУ „Св. Кл. Охридски"

14:00 - „Осигурителният посредник като субект на осигурителното право", доц. д-р Ивайло Стайков, НБУ

14:10 — „Понятието „осигурителен стаж" в българското законодателство", гл. ас. Цвета Попова, СУ „Св. Кл. Охридски"

14:20 — „Осигурителната тежест и правоотношенията за трудова заетост в трансгранични случаи", Добринка Бонева, МТСП

14:30-„Отмяна на незаконно уволнение – осигурителноправни последици", доц. д-р Райна Койчева, УНСС

14:40 - Дискусия

15:00 - Закриване на конференцията

Коментари

Влез, за да коментираш.