Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Световен форум за устойчиво общество

   
Световен форум за устойчиво общество

На 12 и 13 октомври 2012 г. в Аулата на Ректората ще бъде учреден "Club of Sophia" - защото всяко поколение трябва да има възможност да ползва природни ресурси като предишното и да гарантира същото на своите деца.

Регистрацията е от 9.00 ч. на 12 октомври (петък) пред Аулата. Церемонията по откриването е от 10.00 до 10.30 ч. След откриването форумът продължава в Конферентната зала в Ректората.

Идеята за създаване на Клуб София възниква в процеса на съвместните научни изследвания и международните годишни конференции в областта на икономиката, стопанското управление и устойчивото развитие, които Стопанския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски” провежда през последните 15 години съвместно с водещи немски университети. В традиционните международни годишни конференции постепенно се оформя ядро от изследователи от целия свят, които проявяват интерес и активно работят в областта на устойчивото развитие.

По предложение на проф. д-р Дитер Флемиг от Берлин е взето решение за провеждане на Световен форум за устойчиво общество, който да се организира от Клуб София.

Трите стълба на устойчивото общество са екологичен, икономически и социален.

Клуб София продължава и разширява идеите на Римския клуб, който даде сигнала за опасността от катастрофата, която очаква човечеството, ако то продължи да разхищава природните ресурси. В резултат на този сигнал за тревога се ражда идеята за устойчивото развитие, според която всяко поколение трябва да има възможност да ползва природни ресурси като предишното и да гарантира същото на своите деца. Проблемите на устойчивото развитие са не само екологични, те са икономически и социални и не могат да бъдат решени без преразглеждане на основите на икономическата теория, без промяна в поведението на хората. Необходимостта от основна промяна в икономическата теория, се дискутира в глобален мащаб от началото на кризата през 2008 г.

Клуб София има за цел да предизвика и у нас гражданско движение в посока към изграждане на икономическа теория, основана на равновесието, на хармонията, правилата на обществото с природните закони. Защото освен пазарния механизъм е необходимо в стопанската система да се въведат и други регулаторни механизми, които да поддържат системата в равновесие без намесата на държавата.

Клуб София е създаден от университетски хора и от предприемачи. Общото между изследователите, хората на науката и предприемачите е в тяхната иновативност и креативност, в стремежа им да създават, да градят, да откриват. Неслучайно символ на Клуб София е богинята на мъдростта София.