Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / СУ ще бъде домакин на най-престижното състезание по право на Европейския съюз

   
СУ ще бъде домакин на най-престижното състезание по право на Европейския съюз

Софийски университет „Св. Климент Охридски” бе избран за арена на тазгодишните финали за студенти от Централна и Източна Европа, заради бляскавото представяне през последните години.

През 2008 г. в Полша отборът на Юридически факултет на Софийския университет стана абсолютен шампион. През миналата година в Киев заема второ място.
Състезанието се организира от Университета Кеймбридж и от Съда на Европейския съюз в Люксембург, а финалите са всяка пролет в началото на май. Съорганизатор от българска страна е Сдружение за Международни Състезания по Право.
Казусът на сблъсъка ще стане известен в последния момент, но винаги е свързан със сериозен аспект от европейското право, по който все още не се е произнесъл Съда в Люксембург. Ораторските и правни умения на състезателите ще бъдат изпитани на английски език от международно съдебно жури, съставено от преподаватели в най-добрите университети в света, както и от юристи в Съда на Европейския Съюз, сред които е и д-р Александър Корнезов. Председател на съдийския панел е Генералния адвокат в СЕС Елеонор Шарпстън. Патрон на състезанието - покойният Лорд Слин от Хедлий.
На официална церемония събитието ще открият председателят на ВКС проф. Лазар Груев, нашият съдия в Люксембург Александър Арабаджиев и деканът на Юридическия факултет на Алма Матер проф. Тенчо Колев. Сред студентите ни по право състезанието се очаква като едно от най-значимите юридически събития в България през последните години.
След края на битката, състезателите от всички отбори ще бъдат приети от председателя на Парламента Цецка Цачева на церемония в Народното събрание в понеделник.

Източник: http://www.lex.bg/

02 май от 15:00 ч.
Аула

Коментари

Влез, за да коментираш.