Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Студентският протест „Образованието – приоритет на дела, не на думи!”

   
Студентският протест „Образованието – приоритет на дела, не на думи!”

Снимка: КРОСС

На 20 октомври 2010 година на площад „Независимост” до Министерство на образованието, младежта и науката (МОМН) се проведе студентски протест срещу водената в момента държавна политика в образованието.

Протестът беше посетен от над 200 души, предимно студенти от Софийския университет. В началото на проявата беше изчетена декларация от името на организаторите, която получи видимото одобрение на събралите се и от тяхно име беше внесена в деловодството на просветното ведомство. В нея се констатира незавидното състояние на висшето държавно образование в следствие на многократните бюджетни съкращения на университетите. Основните искания отправени към Сергей Игнатов и министерството са: да променят отношението си към нуждите на държавните висши училища; в най-кратки срокове да се отпуснат средства, необходими за предотвратяването на една евентуална „дървена” ваканция, неизплащането на стипендии и преподавателски заплати; да се работи за висок бюджет за образованието през 2011 година – така се дават възможности за нормалното и възходящо съществуване на висшето образование.

Протестът продължи близо два часа и в него изказвания направиха десетки студенти, които засегнаха отрицателните последици от държавната просветна политика за университетите и пожелаха обещаните приоритети в образованието да се претворят в дела. От МОМН предлагаха в началото на протеста част от организаторите да влязат в министерството за среща с министър Сергей Игнатов. Протестиращите студенти категорично отхвърлиха това предложение и поискаха самият министър да слезе при протестиращите с думите „Игнатов слез!”.

Декларацията и още текстове може да видите на блога „Инициатива срещу орязване на парите за образование” тук: www.initsiativa.wordpress.com

Коментари

Влез, за да коментираш.