Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Студентска телевизия Алма Матер представя: Красимира Хендри, Доброто лице на България в ВВС, Лондон

   
Студентска телевизия Алма Матер представя: Красимира Хендри, Доброто лице на България в ВВС, Лондон

Eкип на студентска телевизия Алма Матeр към Софийски Университет „Свети Климент Охридски” замина за Лондон по програма „Младежта в действие”, за да снима филм за българската журналистка и бивша студентка на Факултета по журналистика Красимира Хендри.

Филмът ще бъде излъчен по Тв Европа на 17февруари, неделя, от 15:35 часа.

Красимира Хендри работи като World Duty Editor или отговорен международен редактор във BBC World Service в най-новата сграда на ВВС в Лондон – BBC Broadcasting House на Portland Place .

BBC Broadcasting House е новата централа на ВВС в Лондон. Построена е за 10 години, разполага с над 25 радио и телевизионни студиа и е на стойност над 1 милиард паунда. Тук е мечтаното място за работа за почти всеки млад журналист в България. Красимира Хендри е първият чужденец, назначен в международния отдел на ВВС. Днес като международен редактор в ВВС World Service тя работи по 15 часа и получава до 1000 e-mail-a всеки ден. Поне два e-mail-a са от български журналисти с надежда за работа в ВВС.

Лондон е първият голям град в света след падането на Римската империя. За „Новия Рим” постоянният приток на хора е източник на енергия. Още през Романтизма английският поет Уилям Уърдсуърт предупреждава за опасност от наблъскване на хората в градовете и ужасната повторяемост на работата в индустриалното общество, което създава изкуствен стремеж към все по-голяма стимулация. Двеста години по-късно за същото пеят и „Ролинг Стоунс”, а хора от цял свят продължават да прииждат.

За хиляди млади хора от България днес Лондон е крайна дестинация. През 2013 година, с отварянето на пазара за работна ръка във Великобритания, се очаква вълна от имигранти от България и Румъния. Правителството на Великобритания обяви своите „страхове”, че тази вълна ще предизвика „сериозни проблеми”. Заговори се дори и за референдум за излизане на Англия от Европейския Съюз.

По традиция в британските медии България се показва рядко и предимно в негативен план. Напоследък за българите винаги се говори „в комплект” с румънците, сякаш ние нямаме собствена самоличност и култура.

Според британската преса българите и румънците търсят работа в земеделието, в ресторанти, като таксиметрови шофьори, продавачки и екзотични танцьорки. Българите също така и „системно злоупотребяват с британската социална система”.

Красимира Хендри не е „типичната българка” от британските медии. Красимира е едно от добрите лица на България. Тя с гордост казва, че е „Българката в ВВС”. Красимира е модел за това какво постигат българите във Великобритания.

http://amtv.bg/news/krassimira-hendry-2012/