Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Студенти от СУ подготвят филм за Би Би Си и Сити Юнивърсити Лондон

   
Студенти от СУ подготвят филм за Би Би Си и Сити Юнивърсити Лондон

Екип на студентската телевизия Алма Матер ТВ прекара една седмица в сърцето на Лондон, за да заснеме документална поредица за свободата на словото във Великобритания и перспективите на висшето образование на Острова.

В екипа участват студенти от Факултета по журналистика и масова комуникация и Исторически факултет към СУ, както и студенти от НБУ. По време на престоя си в Лондон, те имаха възможност да посетят телевизионните студия на Би Би Си и да разговарят с едни от най-опитните журналисти отразявали събития в най-горещите точки по света. В програмата на екипа бе включена и среща с преподаватели и студенти от престижния Сити Юнивърсити. Проектът е реализиран по програма „Изграждане и развитие на европейска студентска телевизионна мрежа“ , който е иницииран и ръководен от българската Алма Матер ТВ.

На 2 октомври екипът на Алма Матер ТВ пристигна в Лондон, посрещнат от типичното за Острова дъждовно и облачно време. Работата по първия филм започна още рано сутринта на следващия ден, когато пред обектива на камерата застанаха студентите от Сити Юнивърсити Лондон и техните преподаватели.

Фокусът на първия филм попадна върху департамента по журналистика. Екипът прекара там два дни като отрази учебния процес, програмите и възможностите, които Сити Юнивърсити предлага. Темата за образованието на Острова и перспективите пред младите хора е представена през погледа на студенти от Великобритания, Италия, Полша и България. Пред камерата на Алма Матер ТВ застана и Барбара Скофилд, журналист от Би Би Си радио и преподавател в университета, която коментира темата за свободата на словото, регулацията на медиите във Великобритания и реализацията на завършилите студенти.

През следващия снимачен ден, екипът бе допуснат до телевизионните студия на Би Би Си. Камерата на студентската телевизия успя да заснеме работния процес в една от най-могъщите медийни империи, както и да се срещне с Красимира Хендри, българката, която успя да се пребори за престижния пост редактор в Би Би Си. Красимира Хендри разказва за живота на Острова и тайните на успеха в журналистическата професия.

В поредицата от документални филми ще бъде представен и един от най-интересните квартали на Лондон, а именно Камдън тоун, наричан още квартала на ексцентриците. Тук са живели личности като Чарлс Дикенс, Джордж Оруел и Мери Шели. В днешно време кварталът продължава да събира преселници от цял свят. Екипът на Алма Матер ТВ прекара една нощ из улиците на митичния квартал и документира историите на местната субкултура.

Документалните филми от посещението на българските студенти в Лондон ще бъдат представени в ефира на телевизия Европа като част от програмните линии „Ателие“ и „Проактивно“.

Коментари

Влез, за да коментираш.