Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Старт на Големия Адронен Колайдер в ЦЕРН - 30 март 2010

   
Старт на Големия Адронен Колайдер в ЦЕРН - 30 март 2010

Снимка: http://images.ibox.bg

Европейкият Център за Ядрени Изследвания (ЦЕРН) обяви 30 март като ден в който ще бъдат направени първите опити за осъществяване на сблъсъци на ускорителя LHC при енергия в системата на център на масите 7 TeV.

 

Очаква се експериментите провеждани на този уникален експериментален комплекс да отговорят на някои от най-фундаментилните въпроси свързани със структурата на материята и пространство–времето и да дадат информация за процесите протичали в най-ранните етапи от развитието на Вселаната. На ускорителя LHC ще набират данни едновременно четири експериментални комплекса, като два от тях ATLAS и CMS (Компактен мюонен соленоид) са общоцелеви експерименти планирани да провеждат възможно най-широк спектър от изследвания. Другите два са специализирани за изучаване на ново състояние на материята – кварк-глуонна плазма (ALICE) и физиката на красивите кварки (LHCB).

Учени от Софийския Университет и БАН участват в подготовката и провеждането на научната програма за изследвания на укорителя LHC от самото начало на проекта. Те имат съществен принос в проектирането, изграждането и експолатацията на експерименталния комплекс CMS. Във Физическия факултет на Софийския Университет е оборудван CMS център, който дава възможност на българските специлиасти да участват в работата и контрола на експеримента CMS от София. На 30 март този център ще бъде отворен за достъп на представители на българските медии. От него в реално време ще може да се следи работата на ускорителя LHC и експеримента CMS, ще бъде осъществена видеоконферентна връзка с центъра за управление на експеримента CMS в ЦЕРН, както и с центъра за експресен анализ на данните в Женева.

За отразяване на това събитие в ЦЕРН в Женева са акредитирани журналисти от над 300 водещи световни медии.

CMS центърът е разположен в зала В30 на сграда В на Физическия факултет на Софийския Университет, бул Джеимс Баучър 5. За контакти: тел. 8161 410, GSM – 0899258731 -доц. Леандър Литов.

Коментари

Влез, за да коментираш.