Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Среща на президента на Института Камойнш с ректора на Софийския университет

   
Среща на президента на Института Камойнш с ректора на Софийския университет

проф. д-р Ана Паула Лабориню

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дин Иван Илчев се срещна днес с президента на Института за език и сътрудничество Камойнш проф. д-р Ана Паула Лабориню и с ръководителя на дипломатическата мисия на Португалия в България посланик Луиш Алмейда Фераш. Проф. Лабориню е в София по повод откриването на Португалски културен център „Пространство Камойнш“ към посолството на Португалия у нас.

От началото на 90-те години Институтът Камойнш има активно присъствие в Софийския университет със своя лекторат към специалност „Португалска филология“. Проф. д-р Ана Паула Лабориню изказа благодарност към ректора на Софийския университет за много важния принос на Алма матер за изучаването на португалския език и култура в страната ни. Проф. Лабориню благодари за добрия прием, който получават португалските университетски преподаватели в Софийския университет и изтъкна, че една от важните цели на Института Камойнш е заздравяването на връзките между български и португалски университети. Тя припомни, че 250 милиона души в осем държави в света говорят португалски език и подчерта, че разширяването на възможностите за преподаване по езика и възможностите на завършилите е от особена важност за Института.

Проф. дин Иван Илчев отбеляза, че в момента в Софийския университет много впечатляващ брой студенти изучават португалски език в бакалавърски и магистърски програми. Той изрази задоволството си от факта, че все повече португалски студенти се възползват и от възможностите на програмата „Еразъм“ и учат в Софийския университет.

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за провеждане на съвместни българо-португалски научни прояви и изложби.

Португалският език се преподава в Софийския университет от 1976 г. първоначално под формата тригодишен езиков курс. През 1990-1991 учебна година се основава специалност „Португалска филология“ като втора специалност към Катедрата по Иберо-романски филологии към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет "Св. Климент Охридски". През учебната 1992-1993 година е създадена Португалска филология като редовна специалност. За своята петнадесетгодишна история специалността е подготвила около 250 португалисти с висока професионална квалификация в две направления - педагогическо и преводаческо.