Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Среща на CERN с представители на българската индустрия и наука

   
Среща на CERN с представители на българската индустрия и наука

Генералният директор на CERN, проф. Ролф Хоер, откри вчера в 14.30 часа в Софийски университет среща на представители на българската индустрия и водещи експерти на Европейската организация за ядрени изследвания (CERN).

На нея бяха представени условията и правилата за участие на фирми в тръжни процедури за доставка на продукти и услуги за CERN и за трансфер на нови технологии и знания към икономиките на страните членки.

Преди официалното откриване проф. Хойер се срещна с българския премиер Бойко Борисов и със съветници на българския президент.

Форумът се организира от Министерство на образованието, младежта и науката и Софийския университет „Св. Кл. Охридски”.

CERN е междуправителствена европейска организация, в която членуват 20 държави, включително България. Задача на организацията е да изгражда и поддържа уникална научна инфраструктура за провеждане на изследвания в областта на физиката на елементарните частици. Тази инфраструктура се използва от над 10 000 учени от цял свят. Основната мисия на ЦЕРН е да развива човешкото познание за структурата на материята и Вселената, да разработва нови технологии, да готви и обучава бъдещите учени и инженери на Европа и да обединява хора от различни страни и култури в работата им за прогреса на човешката цивилизация. CERN е и възложител на многобройни обществени поръчки за доставка на стоки и услуги, пряко касаещи бизнеса. В организацията е създаден Център за трансфер на знания и технологии.

Целта на форума в Алма Матер е да засили връзката между ЦЕРН и българската индустрия и да улесни участието на наши фирми в предстоящите тръжни процедури и директни покани. На срещата ЦЕРН представи възможностите за получаване на индустриални поръчки за материали, оборудване и услуги, както и за трансфер на технологии и know-how към България. От българска страна бяха представени възможностите и интересите на българската индустрия за изпълнение на подобни поръчки и за внедряване на иновации и технологии, разработени в ЦЕРН. Един от акцентите на срещата беше за медицинските приложения на разработваните в ЦЕРН технологии. Специално внимание беше отделено на адронната терапия – нов метод за унищожаване на тумори с помощта на ускорени протонни или йонни (например, въглеродни) снопове. При него се използва свойството на тежките заредени частици да отдават почти цялата си енергия в много тясна пространствена област. Това позволява да се атакува туморното образувание с минимално увреждане на околните тъкани. Вече има изграден с помощта на ЦЕРН център за адронна терапия в Италия, предстои да бъде открит такъв център и в Австрия.

Срещата приключи днес в 13.00 часа с дискусия.