Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Споразумение за създаване на Център по азербайджанска култура и език в СУ беше подписано днес

   
Споразумение за създаване на Център по азербайджанска култура и език в СУ беше подписано днес

проф. Камал Абдуллаев

Днес ректорът на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ проф. дин Иван Илчев, деканът на Факултета по класически и нови филологии на СУ проф. Цветан Теофанов и ректорът на Бакинския славянски университет проф. Камал Абдуллаев подписаха споразумение за създаване на Център по азербайджанска култура и език в Софийския университет.

Сред целите на новосъздадения център са разширяването на сътрудничеството между Софийския университет и Бакинския славянски университет и поддържането и развитието на контактите със сродни научни и образователни институции и реализирането на съвместни проекти, както и популяризиране на Азербайджан и неговия език и култура.

На подписването присъстваха посланикът на Република Азербайджан у нас Емил Каримов и членове на ректорското ръководство на Софийския университет.

По-рано през деня по време на академичното тържество, с което официално беше открит Третият международен конгрес по българистика, ректорът проф. дин Иван Илчев връчи на проф. Камал Абдуллаев Почетния знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със синя лента.

Проф. Абдуллаев благодари за високата чест да бъде удостоен с високото отличие на уважавания Софийски университет. Той сподели пред ректорското ръководство на Софийския университет вълнението, което е изпитал тази сутрин като част от академичното шествие. „Хората, събрали се да отбележат празника при паметника Кирил и Методий, ръкопляскаха на облечените в тоги представители на академичната общност. Това показва дълбокото уважение на българския народ към знанието“, подчерта проф. Абдуллаев.