Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / „Спомени за един посланик”

   
„Спомени за един посланик”

В любимото кътче на Н. Пр. Хосе Кодерк, посланик на Кралство Испания в Република България (1997 – 2001) - Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски” –приятели и множество познати се събраха да почетат паметта му на представянето на книгата на Светозар Филипов - „Спомени за един посланик”.

Йорданка Христова откри своеобразния помен, споделяйки, че личността на Н. Пр. Хосе Кодерк е оставила „незаличима диря в нашето общество и неизлечима диря в нашите души”.

Настоящият посланик на Кралство Испания – Н.Пр. Хорхе Фуентес, се върна назад във времето – като човека, който най-добре е познавал „Пепе”. Напомняйки как, защитавайки правата на демокрацията, Н. Пр. Хосе Кодерк губи своя агреман за Куба и така се озовава в България, изпълнен със съмнения, но получава подкрепата му „Ще видиш как в крайна сметка ти ще спечелиш, защото България е едно много приятно място и ти ще се чувстваш много щастлив там.”

В качеството си на представител на бившето ръководство на Софийски университет „Св. Климент Охридски” и като човек с лични впечатления от дейността на Н. Пр. Хосе Кодерк в България, проф. Валери Стефанов сподели с аудиторията за онези черти на характера му, на които винаги се е възхищавал – острото социално чувство, ентусиазмът, който дава мяра на поведение и мяра на общуване, и последователността, с която е завършвал всяко свое начинание. Като най-голяма подкрепа към Софийски университет „Св. Климент Охридски” той определи не финансовата, а духовната инвестиция – примерът и увереността, които е давал на студентите в личните си контакти с тях.

Коментари

Влез, за да коментираш.