Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Софийски университет „Св. Климент Охридски” и „Топлофикация София” ЕАД продължават преговорите

   
Софийски университет „Св. Климент Охридски” и „Топлофикация София” ЕАД продължават преговорите

Снимка: http://allgreen.com

На 20.09.2010 г. се проведе среща между представители на Софийския университет „Св. Климент Охридски” - ректорът проф. дин Иван Илчев, зам. ректорът проф. дхн Иван Петков, главният финансист Елена Петрова, главният счетоводител Адриан Маринчев и „Топлофикация София” ЕАД, представлявана от изпълнителния й директор г-н Петко Милевски.

Домакин беше кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова.

На проведената среща бяха обсъдени задълженията на Софийския университет към дружеството за консумираната топлинна енергия през изминалия отоплителен сезон и възможностите за поетапно изплащане на сумите.

Двете страни ще продължат да търсят възможности за увеличаване на месечните суми, които Софийския университет „Св. Климент Охридски” превежда към „Топлофикация” за сметка на допълнителни приходи или други източници на финансиране. Беше постигнат консенсус за едномесечен гратисен период, след който да бъде възстановено подаването на топла вода за студентските общежития и в рамките на който да се изготви реален погасителен план на старите задължения и стратегия за изплащане на сумите за новия отоплителен сезон.

Срещата се проведе с изключителното съдействие на г-жа Фандъкова, която призова страните да намерят взаимен компромис в името на студентите.

Коментари

СУ-печална равносметка

Не мога да повярвам,че в 21-ви век студентите от "най-реномирания"български университет трябва да се молим за ТОПЛА ВОДА!!!Това е абсурдно и срамно за страната ни,за университета ни и за нас самите ,че го позволяваме.Аз съм студентка първа година в СУ и повярвайте ми,ако някой ми беше казал,че ще се моля за топла вода изобщо нямаше и да кандидатствам,защото това е повече от ясен знак за отношението на университета към неговите кадри..нека си представим ректора без топла вода за повече от месец,нека го поканим на гости в някое от общежитията"ЛУКС",да помизерува малко с нас .. а да видим тогава няма ли да се намерят пари за топла вода!! В крайна сметка не настояваме за алуминиева дограма или климатици,даже и за обзавеждане не спорим..задоволяваме се с износени душеци и полу -потрошени,едва кретащи бюра.. но как да е ,свиква се.На мен обаче ми се ще да видя управата на СУ да свиква без топла вода..
И стига вече празни приказки,ясно е че тези коментари само ние-студентите си ги четем,а за да ни чуят смятам ,че трябва да направим нещо повече!!Нека се организираме ,да дадем гласност на проблема ,да поканим медии по "домовете си" да ни видят как оцеляваме ,за да знаят потенциалните жертви на СУ за какво става дума и какво се крие зад лъскавите слова и паравана на гаснещия престиж!Ако и вие като мен смятате,че публичността е демократичният и за жалост единствен начин да бъдем чути,тогава нека наистина организираме протест и да заявим кои сме и за какво се борим-за ТОПЛА ВОДА и поне малко уважение!!!

Финансовата непрозрачност до какво води?

Да обвиняваме ректора, че ни въвлича в политически борби, е несериозно и свръхконспиративно. Нека не се оливаме.
Но да го обвиняваме за финансовата непрозрачност е реалистично и необходимо. Още миналата година, когато правихме подписка против намаляване стипендиите, тя беше не просто за стипендиите, в нея имаше една подточк с молба за по-висока финансова прозрачност. Тогава ни отговорихте, че не става,з ащото няма кой да качва всичката информация на сайта. Но все си мисля, че имаше кой да ни предупреди още като сме почнали да закъсняваме със сметките.
Професор Илчев, абсолютно сигурна съм, че ако Вие и цялото ръководство не съобщавахте за проблемите на студентите чак СЛЕД като им спрете топлата вода, щяхте да се радвате на много по-масово доверие в студентските среди и на много по-голяма подкрепа.
Вмомента колегите се чудят на кого да са бесни за това отвратително положение, в което са - на държавата, че е орязала парите или на вас, ръководството. И именно заради това мълчание и рядко изнасяне на ясна информация, в мнозинството си вече са срещу вас. Съжалявам за което.

Въпрос

След всичко, което се изписа и каза през последния месец, не мога да спра да си задавам един въпрос "А какво се случва с парите, които плащама за наем и консумативи всеки месец?". Всеки месец в касовата бележка, която получавам присъства и перото "Затопляне вода", което обикновено не е никак малка сума (сравнявала съм сметките, които плащам с мои колеги, които живеят на квартира). Освен това всеки студент, който не си е плащал сметките повече от три месеца следва да бъде помолен да напусне общежитията на СУ, аз лично за такъв случай не съм чувала, всичките ми познати си плащат най-редовно сметките. И какво излиза - в създалата се ситуация сме наказани НИЕ - редовните платци, а парите които УЖ трябва да отиват за "Затопляне вода" както често се случва в България сигурно са изтекли по някои други канали...
И колкото и да е блазнещо да стоим и да обвиняваме ръководството на СУ и КСБВУ мисля, че има по-добри алтернативи за прекарване на времето. Месец и 13 дни стигат! Време е студентите да излязат и да заявят "А какво се случи с парите за топла вода, които платих миналия месец?".

Да си учен и да си мениджър са две различни неща.

Браво, г-н Ректоре! Няма какво друго да ви кажа освен БРАВО! за това, че се опитвате да въвлечете студентите на Алма Матер в политическите си борби.

Едва ли има някой, който ще повярва, че университет с годишен бюджет от 100 млн. лв не може да плати дори със закъснение две вноски по 100-200 хил. лв.

Не ви прави чест, че се опитвате да превърнете студентите си в политически инструмент, г-н Ректоре.
Още повече не ви прави чест, че се опитвате да ни правите на луди с тези неплатени вноски към Топлофикация!

Единственият начин да запазите благоприличие е оставката. Дано следващият ректор е по-добър мениджър.

Жалко е !

Наистина е много жалко,че това се случва в най-добрия университет в България, засрамете се.. така ще изгоните студентите си! Има толкова желаещи,които искат да учат при вас, толкова желаещи,които да бранят името ви. С всеки изминал ден тези хора намаляват ! Името ви се гради над сто години.Срамота е - наистина е срамота, защото вие сами сте се докарали до тук.. не ви е виновно нито правителството,нито топлофикация. Университет няма да има без студенти - както вие, така и ние сме вашето бъдеще - грижете се повече за нас, ние би трябвало да сме ви интерес номер едно. Жалко е как могат да се научат невероятни неща,поднесени по невероятен начин от ваши преподаватели,а да няма с какво и ние, и самите преподаватели,които живеят в общежития, да се изкъпят.

едномесечен гратисен период???

Това значи, че Топлофикация ще пусне топлата вода за 1 месец, след които ако не платим ще я спре пак ли???

???

Моля, отговорете на въпроса ни наистина ли ще пуснат топлата вода след 20 октомври?

На 07 септември имах път към София, а срока за настаняване е 20 септември и аз реших да се настаня, да си видя новата стая... И така отивам при касите на ПСБО и казвам блок, стая, име... Без никакъв отговор и с невероятно намръщена физиономия след 5 минутно мълчание ми се съобщава с груб тон: "107 лева"... Аз бях приготвил 70лв... На касата не ми обясниха, че за месец септември трябва да платя 1,15 повече на ден, тъй като е летен месец... Хубаво, платих си, но реално аз не мога да използвам стаята си и впоследствие бях принуден да си тръгна, няма как да живея там без топла вода... И сега 2 седмици преди учебните занятия да започнат, когато всички трябва наистина да се настаняваме, съобщавате това...

Как да живеем без топла вода?

...

И това постнато в горещи новини...Каква ирония...

ИСКАМЕ СИ ТОПЛАТА ВОДА!

А вий, вий сте идиоти

Вместо да си броите научните титли пред имената се замислете какво разбирате от управление. Докарахте студентите на най-добрия български университет да се къпят с бързовари и кани вече над 40дни! Ок, орязали са ви бюджета, ама това ли трябваше да се направи - давай докато има, а после всички ще са виновни - Топлофикация, правителството, глобалното затопляне, арменския поп. От месец ви слушаме само как преговаряте. Не, не - вий сте идиоти. Нямаше ли поне един човек от това ръководство, който да се замисли, че щом парите са по-малко е логично да свършат по-бързо! И нека всички са наясно - Студентски град е(беше) най-топлото място през зимата, защото парното е на макс, никой не го спира, "някой" го плаща...значи пари все пак има, но няма кой да ги разпредели разумно. И още един парадокс - изцяло ремонтирани блокове, вътре като хотелче, ама с малката особеност, че няма топла вода. Явно хора с по десет титли пред името си не само, че тръгват да търсят топлата вода, но и не могат да я намерят!

Каната за вода и бързоварът- първи приятели на студента!

Всяко фирма, независимо от големината й, която притежава поне малко уважащо себе си счетодство и управление има план какво ще се случи с нея в бъдеще - ако искате дефинирайте "бъдеще" и в 2-3-месечен срок.
Управлението на СУ говори глупости пред медиите: "През лятото студентите не живеят в Студентски град и затова няма проблем". Да, студентите през лятото са доста по-малко, отколкото през учебната година, но ги има! Дори заплащат по-голям наем - заради липсата на държавна субсидия за летния период.
Защо ректорът на СУ не излезе с изявление: "Да, очевидно нито един човек от ръководството на Алма Матер не мисли какво ще се случи в бъдеще, а всички мислят от днес за утре или по-скоро от днес за днес.".
В блок 17 на СУ топла вода няма от 10.08.2010г.
На 21.09.2010г. (1 месец и 11 дни СЛЕД спирането на топлата вода) СУ излиза с новина, че до месец проблемът ще бъде разрешен. Бюджета на СУ не е намален изведнъж, неочаквано и инцидентно на 10.08.2010г. - очевидно проблемът е бил налице много много по-рано. ЗАЩО не се намери някой да преприеме мерки ПРЕДВАРИТЕЛНО?
През 2010 година наличието на елементарни битови условия се превръща в лукс за студентите на така уважавания и реномиран Софийски университет.
Съжалявам, че ще обидя директно управлението на своя университет, но без да се извинявам за думите си, за мен причината за проблема с топлата вода е НЕКАДЪРНОСТТА на управлението на СУ!


без коментар

Можете поне да кажете един ИСТИНСКИ СРОК, а не да хвърляте прах в очите ни. Тъжно е как в най-хубавия университет студентите са най-зле... Ако целта ви е та изгоните студентите от общежитията, кажете, ще се махнем сами не е нужно да ни мъчите така

Едномсесчен?!

Нали уж до края на тази седмица ще да има топла вода? Какво стана с това? Нали уж за първокурсниците ще има топла вода?
Едномесечен?! Това значи ли, че до 21 Октомври няма да има топла вода?

Вие наистина вече се подигравате.

Влез, за да коментираш.