Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / "Софийски университет е донор на много от университетите в страната"

   
"Софийски университет е донор на много от университетите в страната"

Н. Пр. Джеймс Уорлик – посланик на САЩ в Република България и проф. дин Иван Илчев се срещнаха, за да обсъдят възможностите за сътрудничеството между Посолството на САЩ и Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Разговорът между двамата започна с актуална за България тематика, а именно -интеграцията на ромите. Проф. Илчев се съгласи, че това е един от големите проблеми на страната ни, но оцени положението днес като значително по-добро от 90те години на миналия век – сред ромите в наши дни има и спретнати младежи, които не крадат, работят и учат усилено. Въпреки това той признава, че в Софийски университет „Св. Климент Охридски” не се обучават много роми заради процедурата по кандидатстване.

Н. Пр. Джеймс Уорлик разказа за пътуванията си из страната и че хората гледат с респект на Университета, затова Посолството на САЩ иска да работи със Софийски университет „Св. Климент Охридски” и предлага подкрепата си.

Проф. Илчев запозна Н. Пр. Джеймс Уорлик с проблемите в сътрудничеството с американските университети, тъй като Софийски университет има множество международни споразумения, но от САЩ са само 13 университета и връзките, които се поддържат са по-скоро на персонално ниво, за разлика от взаимоотношенията с европейските университети. Посланикът от своя страна сподели опита си с останалите европейски страни и подчерта, че наистина връзките между европейските институции са силни, но той е наблюдавал и много добро партньорство между европейски и американски университети, а дори и между руски и американски висши учебни заведения. Особено атрактивна му се струва областта на информационните технологии, защото – казва – ако България иска да бъде конкурентноспособна – трябва да инвестира. В контекста на техническия прогрес проф. Илчев покани Н. Пр. Джеймс Уорлик да посети Биологическия факултет – от една страна, за да разгледа сградата, която е архитектурна забележителност и от друга – да се запознае със Съвместния геномен център, изграден на базата на публично-частно партньорство между Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Селскостопанската академия и Министерството на Земеделието и храните.

Н. Пр. Джеймс Уорлик сподели и впечатленията си от срещите с представители на бизнеса, които критикуват, че от университетите не излизат достатъчно подготвени кадри. Проф. Илчев обясни, че не рядко се е допитвал до тях, за да могат да се направят програми, които да отговарят на актуалните нужди на икономиката на страната, но самите организации не могат да кажат какво конкретно искат. За това Софийски университет се насочва към кратки специализирани курсове – така например след споразумение с пет български общини са проведени курсове по публична администрация, езици и компютърна грамотност за подобряване работата на администрацията. Един от големите проблеми пред Университета е в това, че българският бизнес все още не осъзнава нуждата от инвестиции в проучвания, а големите международни компании имат свои лаборатории. Н. Пр. Джеймс Уорлик от своя страна смята, че това не е проблем тъй като представителите на бизнеса гледат на България като на ресурс за талантливи хора. На тази забележка проф. Илчев отговори с една история от последната среща на ректорите от европейските столици, на която предложил на страни като Германия, Франция и Испания да дават процент от бюджета си на Софийски университет „Св. Климент Охридски” – за подготовка на кадри, защото нашите професионалисти работят на техния пазар.

Като едно от големите предизвикателства пред Софийски университет проф. Илчев определя борбата с бюрокрацията и консерватизма сред академичните среди. Споделя, че ако едно време студентите са завиждали на европейските си колеги, че имат възможност да работят докато учат, то днес – 70% от студентите работят и това определено им пречи в обучението. На въпрос на Н. Пр. Джеймс Уорлик относно броя на висшите учебни заведения в България – ректорът изразява мнение, че университетите трябва да се финансират на база резултати, а не на брой студенти, а резултатите да се определят от качеството на образованието, а не от публичния рейтинг. Разказва също така един куриозен случай – за професор от Софийски университет „Св. Климент Охридски”, който работи на пълен работен ден в пет български университета и заключава – „Софийски университет е донор на много от университетите в страната”

Коментари

Влез, за да коментираш.