Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / "Снимане с мурси "

   
"Снимане с мурси "

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски" и продуцентска къща „Палимпсест" Ви канят на: "Снимане с мурси" / "Shooting with mursi". Това е петата прожекция от кино клуб „Милениум". Заповядайте на 6 юни от 19:00 часа, в Театър-лаборатория „@лма @лтер”.

Вход свободен

Режисьори - Олисарали Олибуи и Бен Йънг Копродукция Етиопия-Великобритания, 2009.

Филмът е документален, с продължителност 54 минути.

Със субтитри на български език.

Филм за едно от най-изолираните от света африкански племена - мурси. Киноразказът се води от един от членовете му - Олисарали Олибуи, който в едната си ръка държи камера, а в другата - Калашников. А защо това е така, зрителят ще разбере, докато киноразказът заедно с Олисарали навлиза дълбоко в ежедневието на мурси. Племето, чийто традиционен поминък е пастирството, населява територия в Етиопия с големината на Уелс. През последните десетилетия обаче мурси са принудени да оцеляват сред нови потенциални проблеми - те са обградени от 12 други племена, с които трябва да намерят начин да поделят все по-свиващото се жизнено пространство, повяват се предложения за превръщане на земята им в национален парк и прокарването на нов път, по който идват стотици туристи и т.н.Каним ви на завладяващ и на места тревожен разказ за едно изчезващо, по думите на Олисарали, племе.

Награди и номинации:Милениум ФФ, Брюксел '11 - Награда на ЮНЕСКО; Ол Роудс ФФ; Вашингтон '11 - Най-добър документален филм.

/Вход откъм бул. „Цар Освободител"/