Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Случаят Гогол: за „живите" и „мъртвите" души

   
Случаят Гогол: за „живите" и „мъртвите" души

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски" и Фондация „Комунитас" ви канят на: „Случаят Гогол: за „живите" и „мъртвите" души”. Заповядайте на 7 ноември, сряда, от 18:00 часа в театралната зала на СУ, Ректорат.

Събитието представлява представяне на сборника „Духовна проза" на Н. В. Гогол и разговор за мястото на тези творби в творчеството на руския писател.

Променя ли се с нещо една класическа литературна творба като „Мъртви души" от факта, че нейният автор Н. В. Гогол се отказва от нея и дори изгаря последната ѝ част? Доколко творчеството на един автор се вписва в контекста на неговата вяра? И как в светлината на предсмъртния Гоголев запис: „Бъдете живи, а не мъртви души" следва да се чете неговото творчество? Отговор на тези, а и на много други въпроси ни дава томът „Духовна проза" на Н.В. Гогол, с който фондация „Комунитас" представя неизвестни на български читател творби, белязали последния етап от творческия път на големия руски писател.

За участниците в представянето:

Доц. д-р Людмил Димитров е преподавател в Катедрата по руска литература във Факултета по Славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски". Бил е гост-лектор в университетите в Нотингам (Великобритания), Лодз (Полша) и Верона (Италия). Специалист е по руската литература на Х1Х в. Автор на повече от 200 статии и студии, както и на монографиите: „Четвероевангелие" от Пушкин. Опит за изучение на драматургичния цикъл "Малки трагедии". С. Факел, 1999, Да бъдеш шут в играта на съдбата. Руската драматургия от Х1Х век. Херменевтика на канона. С. УИ „Св. Климент Охридски", 2006, Bagrjana in Slovenija (в съавторство с Людмила Малинова-Димитрова). Ljubljana. Studentska zalozba, 2011.

Тони Николов е философ и журналист. Специализирал е в Папския институт за Изтока (Рим) и в Училището за висши социални науки (Париж) в групата на проф. Жак льо Гоф. Член е на Международното общество за изследване на средновековната философия (S.I.E.P.M) в Лувен. От 2005 г. до 2009 г. е главен редактор на Радио „Франс Ентернасионал - България". Автор на статии в областта на средновековната и съвременната философия, преводач на книги на Ж. П. Сартр, Ж. Ф. Лиотар, Ж.Бернанос, А. Безансон, Р. Жирар, Ж. Грийн и Вл. Гика, на енцикликата „Блясъкът на истината" и на „Светлина на света" на папа Бенедикт XVI. Хоноруван преподавател в СУ „Св.Климент Охридски".

Н. В. Гогол „Духовна проза" - превод от руски Таня Атанасова, редактор Людмил Димитров, художествено оформление Яна Левиева, издава Фондация „Комунитас".

Съдържание на изданието:

Размисли върху Божествената Литургия Правило за живот в света

За душевните склонности и недостатъци наши, които предизвикват у нас смут, и ни пречат да оставаме в покой

За гнева

За боязънта, мнителността и неувереността в себе си За унинието

Рим

Изкуството е помиряване с живота За съсловията в държавата Мисли

Извадки от писма, записки и бележници

Молитви, написани от Гогол

Из Избрани места от преписката с приятели

Предговор

I. Завещание

II. Жената във висшето общество

III. Значението на болестите XII. Християнинът върви напред XXXII. Светлото Възкресение

Авторска изповед

Духовната проза на Гогол - Людмил Димитров