Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Силата и търпението да прекосиш всички магистрали

   
Силата и търпението да прекосиш всички магистрали

Какво малко ще вземеш от

голямото познание за себе си?

Със своеобразен дебат около пътната инфраструктура на България започна началото на учебната година в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

„Университетът, ако е добър университет, не може да загърбва наболелите проблеми в обществото“ - категоричен е ректорът на Софийски университет – проф. дин Иван Илчев, и затова една от ангажираните теми на днешния ден е темата за магистралите и пътищата, но „пътищата, които ние избираме“, както пише в началото на ХХ век в своя разказ О‘Хенри.

За студента е важно да знае, че пътищата са много и човек може да променя своя избор. От него зависи в какво ще реши да инвестира - в чалга и дискотеки или в интелект. Пожеланието към студентите на Софийски университет е да не се отклоняват от пътищата на интелекта. „Образованието е приключение“ напомня проф. Илчев думите на министъра на образованието – Сергей Игнатов, но допълва, че е лудост и мазохизъм да работиш в него. Университетът не е път към богатството, а път към истината.

Тери Пратчет създава своя Невидим университет в Света на диска, но Софийски университет днес е ясно видим както в националните, така и в международните класации. Не само това, но в нито една от класациите пред Софийски университет няма нито един университет, който да е финансиран по-зле от него. Това е пътят, който ни води към „Европа 2020“. Не е случайно, че в САЩ има над 150 физици - професори в американски университети и в НАСА, студенти на Софийския университет. Софийски университет е не просто път, а широка магистрала, която свързва България и Европа. Проф. Илчев изрази вярата на Академичната общност, че правителството ще тръгне по този път и ще следва тази магистрала. Не друг, а Джон Фицджералд Кенеди е казал, че най-добрата магистрала е образованието. И отново не е случайно, че именно той поставя основите на космическата програма Аполо.

На първата и на последната спирка на магистралата Софийски университет – Аула Магна, се качи и министър-председателят на Република България – г-н Бойко Борисов, който акцентира върху усилията на правителството за подобряване на пътната инфраструктура и нейното влияние върху стандарта и качеството на живот на студентите. Той им пожела да пазят направеното и да учат много, за да повишат качеството на образованието, което получават.

В така създалия се дебат се включиха и студентите от театър-лаборатория „@лма @лтер“, които се обърнаха към колегите си с въпроса „Какво малко ще вземеш от голямото познание за себе си?“. Стремежи, мечти и амбиции изпълниха пространствата пред Ректората, сред тях и мисълта на незнайния студент „Силата и търпението да прекосиш всички магистрали“.

 

Коментари

Влез, за да коментираш.