Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / "Силата е в колективната дейност"

   
"Силата е в колективната дейност"

Демонстрация
на възможностите на
Центъра за симулация,
бизнес процеси и 3D визуализация

С тези думи проф. дмн Недю Попиванов откри Центъра за симулация, бизнес процеси и 3D визуализация във Факултета по математика и информатика на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Проектът е реализиран с подкрепата на проф. Овчарова от Karlsruher Institut für Technologie, в партньорство с Технологичния университет в Нарвик, Норвегия и Интерконсулт България. Очакванията са Лабораторията да е ядро, около което се концентрират освен изградени учени, също и млади докторанти, постдокторанти и магистри, които да намерят сериозно поле за дейност, както и около нея в Центъра да се създадат подобни лаборатории по бизнес процеси и моделиране. Привличането на изследователи в Лабораторията и Центъра ще подсили възможността за развитие на човешките ресурси и изследователския потенциал като цяло, научната среда и инфраструктура. „Виртуалната реалност” е следващата стъпка на синтезиране на графичното представяне на процесите и тяхното развитие. Центърът ще може да развие тази дейност с подкрепата на добре установен мощен изчислителен ресурс, като ще има възможност да се използва новият български суперкомпютър IBM Blue Gene/P, заложен в пътната карта за научната инфраструктура, приета от Народното събрание миналата сряда.

Идеята за центъра е обвързана не само със симулацията на физичните процеси и явления в природата, но и на бизнес процесите. Акцентът е върху приложната страна на въпроса, конкретните приложения и паралелно – подсилване на теорията.

Проф. дин Иван Илчев поздрави колегите, които в тази обстановка успяват да се преборят с настроенията в държавата и ги призова да бъдат още по активни преди откриването на учебната година. Ректорът определи ситуацията като изключително тежка за Университета и направи кратко резюме на образователната политика на правителството. Дългоочакваният рейтинг за висшите училища в България все още не е станал обществено достояние, защото предизвиква конфликт на интереси – от 21 професионални направления – в 19 Софийският университет е на първо място. За съжаление не се очертава този факт да предизвика дългоочакваната структурна промяна във финансирането на висшето образование. На сайта на Министерски съвет – черно на бяло може да се види, че до 2013 г няма промяна във финансите, заложени за образование – такива, каквито са за 2010 г. За Университета това означава с 40 % по-малко от миналогодишните. За сравнение – докато основни приоритети на Европейския съюз са науката и образованието, в България бюджетът за образование е около 300 млн. лева, на фона на над 1 млрд. лева, който ще бъдат отделени за отбрана.

Проф. Илчев гласно изрази негодуванието си към представителите на медиите, които имат философията на гробаря и проявяват интерес единствено към черните новини. Едва две печатни медии бяха изпратили журналисти да отразят събитието. Ректорът напомни за скандала с криминалната лаборатория на Университета и подчерта, че дори при огромния медиен интерес, който беше предизвикан – нито един журналист не е попитал за качеството и възможностите й.

Коментари

Влез, за да коментираш.