Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Шестнадесет студенти на СУ получиха стипендии от Фондация „Еврика” и Huawei Technologies

   
Шестнадесет студенти на СУ получиха стипендии от Фондация „Еврика” и Huawei Technologies

В Националния политехнически музей за поредна година бяха връчени удостоверения за стипендиите на Фондация „Еврика”. Стипендиите са за ученици и студенти за постижения в различни области на науката. И тази година сред най-талантливите младежи шестнадесет от наградените са възпитаници на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. За първи път тази година на церемонията бяха връчени и стипендиите на Huawei Technologies.

Официални гости на събитието бяха президентът на Република България Росен Плевнелиев, Анна-Мари Виламовска – секретар на президента по наука и здравеопазване, Евгени Ангелов – съветник по икономика и иновации на президента на България, посланикът на Китайската народна република – Уей Дзинхуа, Роки Лиу - управляващ директор на Huawei Technologies България, акад. Кирил Боянов – председател на съвета на Фондация „Еврика“ и генерал-лейтенант Георги Иванов, първият български космонавт, заместник-председател на Фондация „Еврика“.

На церемонията по награждаването присъстваха още ректори, заместник-ректори, декани от университетите, в които учат стипендиантите, много учени, общественици, ръководители на държавни обществени организации, ръководители на националните отбори за участие в международните олимпиади и други.

1

Боряна Кадмонова

Церемонията по награждаването откри Боряна Кадмонова – изпълнителен директор на Фондация „Еврика”. Тя поздрави присъстващите на тържеството по повод присъждането на студенти и ученици, с изявени и доказани способности в областта на науката, техниката и технологиите.

Президентът на Република България Росен Плевнелиев поздрави присъстващите и заяви: „Днес отбелязваме заедно успеха на млади български таланти, изявили се в различни научни направления. Фондация „Еврика“ е ключов елемент от системата за изграждане на млади таланти в областта на науката и технологиите. Приветствам отдадеността и целенасочеността на фондацията, която вече четвърт век инвестира в развитието на младите талантливи българи и съдейства за израстването им не само като специалисти, но и като личности”.

2

Росен Плевнелиев подчерта, че от основаването си досега фондация „Еврика” е предоставила стипендии на близо 2 500 ученици и студенти. Тя е финансирала участието в международни научни форуми и специализации зад граница на 1 200 млади учени. Подкрепила, инициирала и реализирала над 3000 инициативи и проекти за откриване, развитие и стимулиране на млади таланти в областта на науката, техниката и технологиите. Фондацията е финансирала над 600 изследователски проекта на млади учени.

Росен Плевнелиев изрази надеждата си, че младите стипендианти са бъдещите забележителни учени на България, които още отсега предопределят своя път на развитие не само на българската, но и на световната научна сцена и че младите стипендианти ще бъдат следващите изобретатели и предприемачи на България. Президентът се обърна специално към учителите, треньорите, организациите и всички онези, които подкрепят учениците за постигнатите забележителни успехи на България на международната сцена: „От първата олимпиада, която е проведена през 1959 г. до днес тези забележителни български учители, професори, академици, отдали се на младите хора и таланти на България помогнаха, подготвиха с нестихващ ентусиазъм с много усърдие, поколения млади български таланти”.

3

Росен Плевнелиев

Президентът отбеляза, че във вечната ранглиста по брой отличени участници България заема трето място с 144 медала на международната олимпиада по физика, пето място с 90 медала на международната олимпиада по информатика, осмо място по спечелени златни медали и четвърто място в света по спечелени сребърни медали на международните олимпиади по математика.

В обръщението си към присъстващите Росен Плевнелиев заяви още, че за първи път фирма инвеститор от Китайската народна република ще връчи десет стипендии за постижения в областта на информационните и комуникационните технологии за млади български таланти. „Компанията Huawei Technologies е безспорен световен лидер. Тя е най-бързо растящата компания в телекомуникационния сектор. И тази компания отделя 50 000 долара за българските деца и българските таланти“. Той добави още, че отличените със стипендии младежи ще получат не просто пари, но и възможност за интензивен образователен стаж в компанията и ще могат да бъдат част от нейния екип. Президентът изрази вярата си, че този добър пример ще бъде последван и от други представители на бизнеса в България и извън България.

Усилията за формиране на устойчива среда за развитие на младите таланти в областта на науката и технологиите винаги се отплащат. Това е най-умната инвестиция, която може да се направи. Стипендиите, които ще бъдат връчени днес, са част, надявам се, от една нова инвестиционна култура в България, която съм убеден, ще бъде в основата и на съвременната българска индустрия“ – заяви още Росен Плевнелиев.

4

Акад. Кирил Боянов

Акад. Кирил Боянов, председател на съвета на Фондация „Еврика”, изрази радостта си да види толкова много млади хора, преподаватели и учени. Той отбеляза, че до момента Фондацията е спонсорирала над 8700 индивидуални и колективни изяви. Тя подпомага откритието и развитието на талантливи младежи в областите на науката, технологиите, управлението. В дейността си Фондацията се подпомага от учени на Българската академия на науките, от преподаватели във всички висши университети. Формирани са тематично редица направления в научни клубове. Акад. Боянов подчерта, че предоставените стипендии вече дават своите плодове и техните стипендианти имат действителна успешна реализация.

Акад. Боянов добави, че дарението на Huawei Technologies България е много важно, защото нашите специалисти, които ще се обучат в Китай, ще бъдат достоен поддръжник и внедрител на новите технологии, като по този начин ще се създаде нов прозорец към света и Европа, в който България ще има съществено участие.

За първи път в България световният доставчик на информационни и телекомуникационни решения Huawei Technologies подкрепи инициативата, като предостави стипендии и стимулира развитието на младите таланти. Роки Лиу, управляващ директор на Huawei Technologies България, отправи най-искрените си благодарности за сътрудничеството към всички присъстващи на събитието. Като световен доставчик на комуникационни и телекомуникационни решения Huawei Technologies България винаги е вярвал във възможностите на образованието и не е спирала да инвестира в различни начини за развитие на млади кадри, каза Роки Лиу и обяви намерението си в продължение на пет години да награждават по 10 студенти с парична награда на обща стойност 50 хил. долара.

5

Роки Лиу запозна присъстващите с основните цели на Huawei Technologies. Фирмата е социално ангажирана компания, която комбинира бизнес дейността си с корпоративната отговорност. „Не можем да бъдем успешни, ако нямаме своя принос към обществото”, каза Роки Лиу и припомни, че през 2008 г. Huawei Technologies започва да разкрива местни таланти в полето на информационните и комуникационните технологии, да им дава знания и да промотира културата и технологията, като им помага да разберат регионалните дигитални процеси и развитието на IT индустрията.

Посланикът на Китайската народна република Уей Дзинхуа даде на стипендиантите на Huawei Technologies България покани да посетят Китай, където ще имат възможност да учат за комуникационните технологии на бъдещето.

6

Възпитаници на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, получили стипендии:

Именни стипендии в размер на 2 000 лева:

За постижения в овладяването на компютърните науки на името на Джон Атанасов – Владислав Харалампиев и Ясен Трифонов.

За постижения в овладяването на математиката на името на акад. Никола Обрешков – Ксения Цочева.

За постижения в овладяването на знания в областта на физиката на името на акад. Георги Наджаков – Калоян Генков и Станислав Хаджийски.

7

Стипендии „Хуауей ИКТ“ по дарение на „Хуауей Технолоджис България“ ЕООД в размер на 1 000 USD:

Деян Камбуров и Никола Димитров.

 

Стипендии на носители на сребърни медали от международни олимпиади в размер на 1 000 лева:

Виктор Радивчев, Светозар Станков.

 

Стипендии на носители на бронзови медали от международни олимпиади в размер на 800 лева:

Владимир Милов, Георги Димитров Магаранов, Димитър Манойлов, Калоян Дърмонев, Радослав Тодоров, Христо Рашеев, Цветелин Илиев.

 

Разпределение на стипендиите по университети и училища:

16 от тях са за представители на СУ „Св. Кл. Охридски”, 5 за Медицински университет – София и Шуменски университет „Еп. К. Преславски, по 2 за Медицински университет – Пловдив, ВСУ „Л. Каравелов“ – София, Икономически университет – Варна и по един на ХТМУ – София, Аграрен университет – Пловдив, Технически университет – София, Технически университет – София – Филиал Пловдив, УНСС – София, НБУ – София, Пловдивски университет „П. Хилендарски“, Технически университет - Варна.
Стипендианти на Фондация „Еврика“ са и ученици, лауреати от международни олимпиади, които учат в ПМГ „Никола Обрешков“ – Казанлък, МГ „Гео Милев“ – Плевен, МГ „Атанас Радев“ – Ямбол, НПМГ – София и МГ „Д-р Петър Берон“ - Варна.

8