Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Сътрудничество в областта на образованието и науката

   
Сътрудничество в областта на образованието и науката

На официално посещение в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ е посланикът на Индия – Н. Пр. г-н Дивябх Манчанда.

В среща-разговор с Ректора на Софийски университет – проф. дин Иван Илчев, бяха обсъдени различни възможности за сътрудничество с индийски висши учебни заведения и научни центрове. Към настоящия момент Софийски университет има подписан меморандум за сътрудничество с Университета в Делхи.

Н. Пр. г-н Дивябх Манчанда е посланик на Индия в България и Македония от 2009 година. Той е работил във Външна Дипломатическа служба на Индия повече от 32 години и е бил дипломат в Египет, ОАЕ, България (като първи секретар от 1988 до 1990), Португалия, Шри Ланка, Канада и Москва. Заемал е отговорни позиции в Министерството на външните работи на Индия като зам.-директор на протокола(1985-1988), зам.-генерален директор на Индийския съвет за културни връзки (1997-2002) и помощник зам.–министър за направление Евразия(2007-2009). Роден е в Ню Делхи през 1954г. Завършил е колежа Св. Стивънс към университета в Делхи, има специализация към института по технологии, Делхи и магистърска степен от университета Джавахарлал Неру, Делхи.

За дълбоките корени на дипломатическите отношения между България и Индия свидетелстват исторически източници, като най-ранните писмени артефакти ни отпращат в далечния VIII век. Скорошни проучвания откриват прилики между старата индийска писменост брахми и древната българска азбука глаголица. Векове по-късно, противопоставяйки се на британския колониализъм и империализъм в Индия, българският революционер Раковски стига дори дотам, че заявява, че предците на българите произхождат от Индия. Каквито и да са откритията на историята, сравнителната философия и етнологията за връзките между двете страни, днес Индия и България, като две независими държави и нации, са развили близки, приятелски и многостранни отношения. След проведената официална визита се очаква да се задълбочи сътрудничеството в областта на образованието и науката, в частност – медицината и космическите изследвания.

Коментари

Влез, за да коментираш.