Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Резултати от търсенето на Хигс бозон с детектора CMS на ускорителя LHC

   
Резултати от търсенето на Хигс бозон с детектора CMS на ускорителя LHC

На 5 юли 2012 г. от 16:15 часа в зала А315 на Факултета по физика на СУ „Св. Климент Охридски” ще се проведе факултетен семинар на тема "Резултати от търсенето на Хигс бозон с детектора CMS на ускорителя LHC".

Доц. д-р Леандър Литов ще е водещ на семинара.

Хигс бозонът е единствената фундаментална частица, предсказана в рамките на Стандартния модел на електрослабите и силните взаимодействия (СМ), която все още не е наблюдавана. Нейното експериментално регистриране ще бъде съществена стъпка в разбирането на механизма на пораждане на маса на частиците. В края на 2011 г. колаборациите ATLAS и CMS публикуваха първите си резултати по търсене на Хигс - бозон, като съществено ограничиха допустимите стойности на масата на Хигс - бозона. Излъшък на събития над предсказания от СМ фон бе наблюдаван в областта на маса от 124 ГеВ. На семинара ще бъдат представени най-новите резултати, получени от колаборацията CMS в търсене на Хигс бозона. Те са базирани на данните, набрани от детекторния комплекс CMS на ускорителя LHC през 2011 (4.8 fb-1 при енергия 7 ТеВ в СЦМ) и 2012 г. (5.3 fb-1 при енергия 8 ТеВ) Обемът на данните позволява наблюдаването на Хигс бозон практически в целия допустим масов интервал. Резултатите са получени при комбинирано изследване на няколко независими канала на разпад на Хигс бозона, които включват разпадане на Хигс бозон на двойка фотони, двойка W или Z бозони, пораждащи в крайно състояние четири лептона, двойка тежки кварки и двойка тау-лептони.

Коментари

Влез, за да коментираш.