Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / „Раждането на биоетиката”, „Автономия и биоетика”

   
„Раждането на биоетиката”, „Автономия и биоетика”

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски", Магистърска програма „Интегративна биоетика" към ФФ и Издателска къща КХ - Критика и хуманизъм Ви канят на: „Раждането на биоетиката” от Албърт Р. Джонсън и „Автономия и биоетика”, част 1, съставител Валентина Кънева (Издателска къща КХ - Критика и Хуманизъм).

Заповядайте на 5 ноември, понеделник, в 18:00 часа в Конферентната зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

В дискусията участват: Ина Димитрова и Росен Люцканов, Христо Тодоров, Стилиян Йотов, Стоян Ставру, преподаватели и студенти от магистърска програма „Интегративна биоетика".

Раждането на биоетиката на Албърт Р. Джонсън описва увлекателно като роман, с хумор и енциклопедично изобилие, възникването на биоетиката като поле на мислене, говорене и действие. Разказът на Джонсън представя развитието на биоетиката в САЩ, подбудено в голяма степен от академичните и обществени дискусии върху проблеми, свързани с медицинските експерименти и защитата на участниците в тях, с напредъка на генетиката и възникването на трансплантанционната медицина, проблемите около поддържането на живота и настъпването на смъртта, както и тези, които съпровождат новите възможности на репродуктивната медицина.

Антологията Автономия и биоетика, част 1, представя текстове на изявени автори като Джералд Дуоркин, Онора О'Нийл, Хари Франкфърт, Денис Ф. Томпсън, Роналд Дуоркин, Ребека Дресър, и др. Позициите им са покана за дебат по въпросите: Какво разбираме под автономия? Къде са границите на неприкосновеното лично пространство и на толкова желаното самоопределение? Длъжни ли сме да зачитаме предварителните указания за лечение на вече некомпетентния пациент? С какви реалности е свързана дългосрочната грижа за възрастни с хронични заболявания и увреждания? Какви са приемливите и неприемливите ограничения върху личните избори в областта на репродукцията?

Част 2 на антологията представя изследвания на български автори в същата област.