Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Работна конференция по създаване на прецизни формални граматики за обработка на естествения език

   
Работна конференция по създаване на прецизни формални  граматики за обработка на естествения език

От 2 до 6 юли 2012 г. в СУ „Св. Кл. Охридски“ ще се проведе ежегодната Работна конференция по създаване на прецизни формални граматики за обработка на естествения език – DELPH-IN. Откриването ще се състои от 9.30 часа в Конферентната зала на Ректората на 2 юли 2012 г.

Домакини от българска страна са: доц. д-р Петя Осенова от Катедрата по български език (ФСФ) и доц. д-р Кирил Симов (ИИКТ-БАН). Събитието ще се проведe в Зала 2 и Конферентната зала на 02, 05 и 06 юли и в Зала 1 и Зала 2 на 03 и 04 юли.

Целта на инициативата DELPH-IN е чрез комбиниране на задълбочено лингвистично знание и статистически методи да се стигне до по-добро разбиране на текста на различните езици. Използва се съвременната лингвистична теория - Опорна фразова граматика - и специалното логическо представяне – Семантика на минималната рекурсия. Също така се използва общ модел на представяне на граматиките и обща схема за оценяването им. Подобни граматики са създадени за редица езици, като например английския, немския, испанския, японския, тайландския, корейския, португалския, гръцкия, норвежкия и др. Първият вариант на ресурсната граматика за българския език беше разработен от Петя Осенова в тясно сътрудничество с Дан Фликинджър по време на престоя ѝ в Станфорд през 2010 г.

Приложенията на подобни граматики са в областта на машинния превод, на анализа и генерацията на текст, адекватното търсене и извличане на информация, електронното обучение и др. области, където е нужна точност и добро покритие на езиковите явления. Разработването на прецизни формални граматики обогатява значително и наблюденията в областта на езиковата типология от гледна точка на моделирането на езиковата действителност.

Политиката на инициативата е насочена към публичен достъп на разработваните ресурси.

Участниците в работната конференция са от САЩ, Англия, Норвегия, Португалия, Германия, Испания и др.