Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Публична лекция на Посланика на Русия Юрий Исаков

   
Публична лекция на Посланика на Русия Юрий Исаков

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ днес се проведе публична лекция на извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация в България Юрий Исаков, организирана от Факултетния студентски съвет на Факултета по класически и нови филологии и Студентския дипломатически клуб съвместно с Българското дипломатическо дружество.

Темата на лекцията беше „Приоритети във външната политика на Русия и перспективи за развитието на българо-руските отношения“.

На събитието присъстваха посланици на чужди държави, акредитирани в България, български дипломати, политици, представители на академичните среди и на неправителствени организации.

Лекцията беше открита от Елиана Иванова, е заместник-председател на Студентски дипломатически клуб. Тя представи накратко биографията на посланик Юрий Исаков.

Посланикът започна лекцията с изясняването на трите основни приоритета в руската външна политика: отношенията с Евразийската икономическа общност и Общността на независимите държави, диалогът с Европейския съюз и отношенията със САЩ, в частност въпроса за противоракетна отбрана и закона „Магнитски”.

„Не искам като заклинание да повтарям, че те са традиционно дружески”, изрази мнението си г-н Исаков по въпроса за отношенията между България и Русия като не пропусна да спомене важността на Освободителната война и връзката между българската и руската Патриаршия.

Посланикът изрази задоволството си от това, че България и Русия си сътрудничат във всички направления: политика, религия, икономика, култура, изкуство и каза, че за съжаление икономиката не винаги е благоприятна за алтруизма в културните мероприятия.

Юрий Исаков спомена за развитието на проект в областта на образованието за съвместни магистърски програми между български и руски университети. Той посъветва студентите да научат руски език, защото всеки българин с висше образование, който знае руски и английски език има значителни предимства на пазара на труда пред тези, които знаят само английски.

След лекцията гостите имаха възможността да задават въпроси към посланик Юрий Исаков. Основните теми на въпросите бяха за отношенията със САЩ, Китай и Европейския съюз, както и за газопровода „Южен поток” и събитията в Сирия.

На въпроса дали се работи по отмяна на визите за български граждани посланикът отговори: „Ако у българите днес назре желание за отмяна на визовия режим, утре сутрин той ще бъде премахнат. Русия има 100-процентова готовност да премахне визите за граждани на страни от ЕС. Но за танго са необходими двама, ние сме готови за танго.”