Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Проф. Вера Ганчева получи Рицарски орден на Кралство Норвегия, І степен

   
Проф. Вера Ганчева получи Рицарски орден на Кралство Норвегия, І степен

На тържествена церемония в Посолството на Кралство Норвегия, в последния си работен ден като посланик на Норвегия в България, г-жа Тове Скарстеин връчи най-високото отличие на Кралството на доайенa и основател на Скандинавистиката в България, проф. Вера Ганчева.

Тя получи Рицарски орден на Кралство Норвегия, І степен, в присъствието на приятели от Университетската колегия.

В словото си проф. Ганчева изказа благодарността си към България, която като държава на духа ѝ е дала възможността да работи по такъв начин, на Ректора на Софийски университет, на декана на Факултета по класически и нови филологии и на колегите си от Катедрата по германистика и скандинавистика за отношението, подкрепата и жертвоготовността, която винаги са оказвали на Скандинавистиката, и припомни думите на великия норвежист Фритьоф Нансен: "Трудното ще направим сега, а за невъзможното ще трябва малко време".

Проф. Вера Ганчева е родена в София. Завършва Славянска филология. От 1965 до 1968 г. учи история на скандинавските литератури и шведски и норвежки език в Стокхолмския университет. От 1966 до 1976 г. работи в БТА – започва като репортер в „Международна информация”, накрая е главен редактор на седмичника „ЛИК“. През 1976 г. става заместник главен редактор на сп. „Отечество”. През 1978 г. заема поста главен редактор на издателство „Народна култура”, а от 1980 до 1989 г. е негов директор. През 1989 г. напуска “Народна култура” и работи в Швеция над дисертация за историческото развитие на шведската в контекста на световната литература, която защитава през 1992 г. в Института за литература при БАН. През 1991 г. основава издателство „Хемус” и е негов управител до края на 2001 година. От лятото на 2002 г. е съсобственик и управител на „Хемус Груп”. От 1996 до 1997 г. е директор на Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. От средата на 90-те години на ХХ век преподава история на скандинавските литератури в специалност „Скандинавистика” на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, а от 1999 г. - и по староскандинавска митология и по културна история на Скандинавския север. От 1993 г. е председател на дружеството за приятелство „България-Швеция”. През 2001 г. излиза книгата ѝ „Швеция – страната и хората”.

За превода си на „Пипи Дългото чорапче” от оригиналната творба на Астрид Линдгрен, който прави през 1968 г. получава Международното отличие за превод на името на Ханс Кристиан Андерсен. За работата си като литературовед и преводач е удостоена и с други награди, като тази на Съюза на шведските писатели през 1993 година. През 2000 г. получава за втори път награда на Шведската академия. През 2001 г. е удостоена с датския орден „Рицарски кръст на Данеброг” за принос в сътрудничеството между Кралство Дания и Република България. На 10 януари 2008 г. шведският посланик в България ѝ връчва кралския орден „Северна звезда“ за съществения принос на Вера Ганчева към разпространението на шведската култура.