Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Проф. Предраг Матеич беше награден с почетен знак на Университета със синя лента

   
Проф. Предраг Матеич беше награден с почетен знак на Университета със синя лента

На 19 септември Софийският университет „Св. Климент Охридски” отличи проф. Предраг Матеич с почетен знак на Университета със синя лента за неговия изключителен принос за проучването на българската култура.

На 24 септември 2012 г. от 11 ч. в Конферентната зала на СУ „Св. Климент Охридски”, Катедрата по кирилометодиевистика ще проведе среща-разговор с проф. Предраг Матеич, директор на Хилендарската изследователска библиотека и на Научния център за средновековни славянски проучвания в Университета на щата Охайо, Калъмбъс, САЩ. Професор Матеич ще говори за историята на тези две институции и за бъдещите им планове и проекти, както и за историята на дългогодишните контакти на български изследователи с тази библиотека и с центъра. В Хилендарската изследователска библиотека се съхранява голям брой микрофилми на изключително ценни славянски ръкописи, които се пазят днес в Хилендарския манастир и в много други книгохранилища по света. Микрофилмите са използвани от много български и чуждестранни учени и в резултат на проучванията им са направени значими открития в областта на българската и по-общо славянската и балканската култура. Центърът помага на множество учени в търсенията им на извори и литература.

Проф. Матеич има магистърска степен от Университета в Йейл и докторска от Университета в Охайо в областта на славянските литератури и езици. Неоценим е приносът му за проучване на историята на българската книжовност. През 1978 г. му е присъдено званието „доктор на филологическите науки” от Софийския университет „Св. Климент Охридски”. В дисертацията си той анализира творчеството на неизвестен дотогава, открит от него, след проучване на редица ръкописи, средновековен български писател от XIV век. Дисертацията е публикувана като книга в България: „Българският химнописец Ефрем от XIV век”.