Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Проф.Пимпирев: На Антарктида ще изследваме климатичните промени и минералните залежи

   
Проф.Пимпирев: На Антарктида ще изследваме климатичните промени и минералните залежи

Снимка: www.cross-bg.net

Климатичните промени и минералните залежи ще изследват българските полярници от 19-та антарктическа експедиция, които потеглят за ледения континент днес.

Това казва в интервю за Информационна агенция КРОСС проф. д-р Христо Пимпирев, професор от катедра Геология и палеонтология на Софийски университет "Св. Климент Охридски" и антарктически изследовател, председател-учредител на Българския антарктически институт.

„В 17.35 ч. днес за Антарктида потегля първата група на 19-та българска антарктическа експедиция. Тя се състои от 9 души, основно логистичен състав, който трябва да раззими базата и да я подготви за предстоящия научен сезон”, обясни той.

Първата група ще лети за Сао Пауло, Бразилия и оттам за най-южния град в страната – това е Рио Гранде. Следващата седмица българите ще се качат на бразилския кораб „Ари Ронжел”. С кораба ще пътуват 10 дена до българската база „Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън.
„Преди това обаче те трябва да закупят храни, гориво и материали, защото в Антарктида, каквото не си донесеш от обитаемите контитенти, не можеш да си го купиш в магазините”, пошегува се Христо Пимпирев.
Базата е затворена през зимния сезон, от април до ноември. След раззимяването тя ще функционира до края на февруари, когато е летния сезон и се извършват основните научни проекти.
Един от най-важните, по който ще работят българите е международен и е свързан с изследване на глобалното затопляне и климатичните промени. По него учените ни ще работят съвместно със свои колеги от Испания, Португалия и САЩ. Предвидени са и полеви лагери. Ще се вземат геологични проби от леда, за да се установи какво е влиянието на тези промени върху земята, тъй като то се вижда най-силно в Антарктида.
Скоро за ледения континент ще замине друга научна група, която ще проведе медицински изследвания за влиянието на слънчевата радиация и връзката й с рака на кожата.
Алпинисти пък ще изследват движението на ледените шапки.
„Освен това довършваме един проект, финансиран от Министерството на околната среда и водите, свързан с изучаване на минералите на о-в Ливингстън. Той е продължение на планинската верига на Андите. Ние трябва да знаем какво има на нашия остров, така както знаем какво има в България”, допълни проф. д-р Пимпирев.
Финансовата криза не е подминала полярните изследователи, но те са оптимисти:
„Тази година имаме доста проблеми, тъй като сме в криза и финансирането ни е намалено на половина – само с 200 000 лева сме. Но пък компенсираме с отлични взаимоотношения с испанската и бразилската антарктически програми”.
„Страната ни е част от клуба на антарктическите държави и има пълноправен глас на вето при вземане на решения за бъдещето на Антарктида. Това е много важно и от дипломатическа гледна точка”, изтъкна доайенът на българската антарктическа програма.

Източник: www.cross-bg.net