Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Проф. Илчев: „Основната ми задача е да задържа Университета цял”

   
Проф. Илчев: „Основната ми задача е да задържа Университета цял”

Проф. Иван Илчев

„Един от основните ни стремежи като ректорско ръководство е да не допуснем колегията да се разделя на политическа основа. Надявам се, че поне до известна степен сме го постигнали”.

„Събитията през изтеклите седмици показаха ясно, че не малко студенти от Софийския университет имат будно гражданско чувство, те са го доказвали нееднократно и досега, независимо от това какво правителство е било на власт. Доказаха, че се чувстват зле в тази обстановка на политическа острастеност и липса на морал, както мисля се чувстваме зле всички, и прибягнаха към акцията си от преди три седмици”, каза ректорът на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ проф. дин Иван Илчев на среща на ректорското ръководство с медиите днес. Той припомни, че на свое извънредно заседание на 28 октомври 2013 г. Академическият съвет на Софийския университет подкрепи мотивите на студентите, предприели акцията, но не одобри начина, по който тя се провежда. „Струваше ни се, че млади и интелигентни хора могат да намерят и други начини за провеждане на акцията, с които да не затрудняват допълнително дейността на Университета, която и без това не е много лесна в условията, които се създадоха за висшето образование у нас през последните четири години”, допълни ректорът.

Заместник-ректорът по учебната дейност доц. Милена Стефанова съобщи, че ректорът е подписал заповед за компенсиране на пропуснатите занятия, която е оповестена в интернет страницата на Софийския университет вчера. „Определени за компенсиране на пропуснатите занятия дни са разписани по дати в тази заповед, това са съботни дни, в които по принцип в повечето факултети не се води учебен процес, и за сметка на предварително планираните по нашия академичен календар дни в коледна ваканция, които в момента са съобразени с почивните дни общо за страната така, както са определени от Министерския съвет. По този начин до края на семестъра се компенсират пропуснатите занятия и следващият летен семестър започва за целия университет на една дата”, каза още доц. Стефанова.

1

 

Тържеството по повод патронния празник на Софийския университет на 25 ноември и предстоящите церемонии по връчване на дипломите на завършващите студенти ще се състоят в Аулата. „Промоциите са празник за тези, които завършват, за техните семейства. Те са полагали години наред усилия, за да стигнат до този ден и не е редно да ги лишаваме от празника им“, подчерта ректорът.

На въпрос доколко прекратяването на окупацията на СУ е лично решение на студентите и какво е участието на ректорското ръководство в него проф. Илчев отново подчерта, че ръководство е разговаряло всеки ден със студентите и те са били призовавани да търсят друг ефективен начин на протест. „Това е съвсем естествено, защото нашето задължение като ректорско ръководство е било винаги да запазим Университета на нивото, на което той е. Разбира се това не се харесваше на всички. Имаше групи хора, които желаеха да повикаме полиция, Университетът да се превърне в бойно поле. Това ние никога няма да допуснем”, допълни още проф. Илчев. Той съобщи, че е знаел предварително, че студентите ще обсъждат въпроса за промяна на окупацията и е бил информиран от тях за взетото решение.

2

 

Ректорът отбеляза, че през изминалите дни основната цел на разговорите със студентите и колегията е в Университета да бъде възстановено едно положение, до което се стига след бурните години на 90-те: „В общи линии бяхме стигнали до едно статукво в СУ, в което преподавателите, работещи в него, имат свои различни политически възгледи. Това е съвсем естествено, но те ги изразяваха извън Университета. Един от основните ни стремежи като ректорско ръководство е да не допуснем колегията да се разделя на политическа основа. Надявам се, че поне до известна степен сме го постигнали”.

В отговор на въпрос за предстоящия ремонт на 272-ра аудитория в Ректората проф. Илчев припомни, че три страни участват в събирането на средствата за ремонта. На бала на Юридическия факултет през 2012 г. е събрана голяма част от парите. СУ също ще даде малка част от сумата, а основната част от средствата идва от спечелен проект на Фондация „Америка за България”. В момента приключва изготвянето на проектите, а ремонтът се очаква да започне през пролетта на 2014 г. „Много се гордеем и искаме да направим 272-ра аудитория една от най-модерните в Университета“, изтъкна ректорът.

По повод изпратеното миналата седмица писмо за полицейското присъствие в двора и около сградата на Факултета по журналистика и масова комуникация ректорът на Софийския университет посочи, че вече има отговор от страна на МВР. В него се казва, че министерството няма намерения да накърнява автономията на Софийския университет. Ако е имало случаи на влизане на полицаи, това е било в качеството им на лица, а не като институция. Ограничителният режим е бил за площада „Ал. Невски”, а не за Факултета по журналистика.

Във връзка със срещата на студентите с бившия американски посланик Джеймс Пардю ректорът проф. Илчев коментира, че това е изключително необмислена постъпка и беше категоричен, че подобно нещо не трябва да се допуска в една острастена обстановка.

На въпрос къде да провеждат акциите си студентите, за да не бъдат използвани за политически цели, ректорът подчерта, че идеята за протеста е била тяхна и те трябва да търсят начините. “Това са млади хора, интелигентни хора. За мое голямо съжаление аз съм повече от поколение отделен от тях, мисля по друг начин, разсъждавам по друг начин, тежи ми опитът, който съм натрупал през годините, така че не бих искал да давам съвети в това отношение”, добави проф. Илчев.

Запитан дали според него студентите са спечелили или загубили, ректорът посочи, че ефект от акцията със сигурност има. „Има дотолкова, доколкото обществото за лишен път видя, че има активни групи в обществото, които не приемат начина, по който се води политическия живот у нас. Аз познавам инициаторите на протеста от доста време и бих казал, че те винаги са имали остро социално чувство. Това са хора, които действително се вълнуват от това, което става в България”.

В отговор на въпрос дали е имало намеса на външни сили в акцията на студентите проф. Илчев каза, че такива опити е имало, макар и негласни и задкулисни. „Всъщност аз за това предупреждавах и самите студенти от самото начало, още при първата ни среща, че за съжаление безскрупулни политици ще опитат да ги яхнат и да се издигнат на по-горно стъпало в политиката си. Имаше такова нещо, но то е неизбежно. Който и да направи протест в България – десен, ляв или центристки винаги ще има политическа сила, която ще иска да го използва”, подчерта проф. Илчев.

На въпроса смята ли, че младото поколение ще постигне целите си, проф. Илчев отговори, припомняйки народна приказка: „Години наред много хора в тази държава се блъскаме като двете жаби, които са паднали в качето с мляко. Едната присвила лапички и казала: „Тука ще се мре!“ и се удавила. А другата биела с лапички, докато избила една буца масло, качила се на нея и излязла от качето. Та в нашата държава, в нашата родина има достатъчно много хора, които непрекъснато бият с лапички. И аз се надявам, че младите хора ще бъдат сред тях. Защото иначе няма надежда за България.“

По повод медийни спекулации ректорът напомни, че Иво Прокопиев не е член на настоятелството на Университета, тъй като мандатът на Съвета на настоятелите е изтекъл през септември миналата година и оттогава Софийският университет няма настоятелство. Той призна, че по този начин се нарушава закона, но и че от друга страна в момента се радва, че няма такова настоятелство. Причината е, че всички, поканени да станат настоятели на най-старото висше училище са отказали, защото не искат имената им да се поливат с помия по една или друга причина. „Защото – допълни ректорът - какъвто и да е заможен бизнесмен да изберем за член на настоятелството, винаги ще се намери, за съжаление, една или друга медия, която ще започне да изнася – дали верни, дали не - не зная, факти за него“. Освен това проф. Илчев уточни, че не е виждал Иво Прокопиев поне от три години и добави: „Все пак, извинявайте, колега, аз съм ректор на Софийския университет 6 години. Да сте видели някога някой да е успявал да ми упражни натиск?“

По повод искане за вътрешна проверка по установяване на длъжностните лица, допуснали окупацията и участвали в нея, с което са нарушили Закона за висшето образование и Правилника за устройство и дейността на университета ректорът заяви, че такава ще бъде направена, но бе категоричен: „Ако искате да има скандални разкрития – казвам ви – няма да има, защото основната ми задача е да задържа университета цял. Няма да се подчиня на една или друга група, която иска да го вкарва в излишни конфликти.“

В края на пресконференцията на ректора беше връчена подписка в защита на Академичната автономия и против провелата се окупация от близо 700 преподаватели и студенти на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, направена в периода от 5 до 15 ноември. Проф. Илчев прие подписката и заяви, че по време на цялата акция е получавал непрекъснато протести по електронната поща от студенти и преподаватели, които не подкрепят акцията: „На всички, които са ми писали лично, с имената си, съм се постарал да отговоря. За съжаление, повечето от протестите са анонимни“.