Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Проф. Джоу Цифън в Софийски университет „Св. Климент Охридски”

   
Проф. Джоу Цифън в Софийски университет „Св. Климент Охридски”

Проф. Джоу Цифън – президент на Пекинския университет и проф. дин Иван Илчев – ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски” обсъдиха възможностите за сътрудничество между двата университета.

Непосредствено преди срещата проф. Джоу Цифън изнесе публична лекция пред студентите от Химически факултет. Проф. Илчев прояви интерес - как е преминала лекцията и проф. Цифън с няколко думи обобщи своя увод – за мястото на химията в Пекинския университет и основния проблем, свързан с все по-повишаващия се интерес към икономиката, финансите и информационните технологии, но не и към химията. За това университетът се стреми да предлага все по-модерни програми, които да отговарят на интереса към техническия прогрес като биохимия, нанотехнологии. Проф. Илчев си припомни един интересен факт – една от първите снимки на Софийски университет „Св. Климент Охридски” е от Химическата лаборатория през 1895 година.

Основна тема на проведената среща бяха програмите за чуждестранни студенти, които се водят на чужди езици. Проф. Илчев акцентира, че това е един от основните приоритети на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, тъй като българският език е малко популярен. С това е свързано и основното предложение от страна на Университета, а именно сътрудничество в създаването на специалност Европеистика, която да бъде водена от български професори – на китайски език.

Преди официалния обяд проф. Джоу Цифън разгледа Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски” и остана впечатлен от увлекателния разказ на проф. дин Иван Илчев за нейната история.

Коментари

Влез, за да коментираш.