Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Проф. дхн Тодор Делигеоргиев от Факултета по Химия и Фармация получи медал за изследователска работа за 2012 г.

   
Проф. дхн Тодор Делигеоргиев от Факултета по Химия и Фармация получи медал за изследователска работа за 2012 г.

Проф. дхн Тодор Делигеоргиев от Факултета по Химия и Фармация при СУ „Св. Кл. Охридски” получи на 24 април 2013 г. медал на Dyers’ Company за изследователска работа в областта на багрилата за 2012 година на официална вечеря в Dyers’ Hall в Лондон.

Наградата му се присъжда като на основен автор за публикацията “A novel general method for fast and easy preparation of cationic, neutral dimethinehemicyanine and dimethine dyes by uncatalysed Knoevenagel condensation” с автори Тodor Deligeorgiev, Nikolay Gadjev, Stefka Kaloyanova, Nedyalko Lesev, Aleksey Vasilev and Alexi Alexiev, публикувана в Coloration Technology 128(6), 417-424 (2012).

The Dyers’ Company е древна гилдия, чието седалище е разположено в лондонското сити (бизнес центъра на града), като първите исторически сведения за нея датират от 1188 година. През 1471 година на гилдията е присъдена кралска грамота.

Медалът за изследователска работа (research medal) е учреден през 1908 година и отбелязва значителни постижения в областта на синтеза на багрила и багренето. Наградата се присъжда годишно на водещия автор на най-значителната статия (или серия от статии), публикувана в Journal of the Society of Dyers and Colourists, понастоящем с променено наименование – Coloration Technology – за съответната година. С този престижен медал са награждавани много бележити химици по света и не се присъжда, ако изследователската работа не отговаря на достатъчно високи стандарти. Поради тази причина такава награда за 2011 година не е присъдена.

На официалната вечеря проф. дхн Тодор Делигеоргиев беше настанен между председателя (Prime Warden) Mr. Clive Jourdain и председателя за предишната 2011 година (председателите се сменят всяка година) Dr. Michael Bartle на Society of Dyers and Colourists. Вечерята премина в традиционен английски дух.

При връчването на медала проф. Тодор Делигеоргиев произнесе кратка благодарствена реч, в която подчерта, че разглежда наградата като признание за усилията на целия му екип в тази област на изследване. Признание за хората, с които работи, за катедрата, в която преподава и за Софийския университет. Проф. Делигеоргиев подчерта, че животът му винаги е бил посветен на багрилата и затова тази престижна награда означава много за него.

P1000494