Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Проф. д-р Жан-Пол Жаке е новият доктор хонорис кауза на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

   
Проф. д-р Жан-Пол Жаке е новият доктор хонорис кауза на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Днес на тържествена церемония в Заседателна зала 1 на Ректората проф. д-р Жан-Пол Жаке беше удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Предложението за награждаването е на Юридическия факултет. Проф. д-р Сашо Пенов откри събитието и изрази единодушието на Факултетния съвет на ЮФ за удостояването на Жан-Пол Жаке с почетното звание: „Широко известен в юридическите среди на България е не само приносът му в науката, но и големите му заслуги към Софийския университет като дългогодишен лектор в нашата международна магистърска програма „Право на ЕС”, съдействал е активно за развитието на отношенията ни с университета в Страсбург, на който сам е почетен президент.”

DSC_0721_600x400

Проф. д-р Жан-Пол Жаке е най-големият авторитет в областта на правото на Европейския съюз. Дълги години е главен юрист на ЕС (директор на Правната служба на Съвета на ЕС, днес е Почетен директор). Работи като специален съветник в кабинета на Генералния секретар на Съвета на ЕС.

Член-кореспондент на Института по Европейско право – София.

През 2007 г. на български език е издаден знаменитият му учебник „Институционно право на ЕС”. Автор на над 200 публикации в областта на конституционното, административното и международното право, както и правото на ЕС.

Проф. Жаке е кавалер на Почетния легион на Франция, на Националния орден за заслуги и на Академичните палми.

DSC_0726_600x400

„Удостояването му с високото отличие на Софийския университет е чест за самия университет и за цялата българска академична общност.”, завърши проф. Пенов.

След тези встъпителни слова ректорът проф. дин Иван Илчев връчи почетния знак със синя лента на проф. Жаке.

DSC_0732_600x400

В академичното си слово „Бъдещето на Европейския съюз“ проф. д-р Жан Пол Жаке заяви: „Чест и привилегия е за мен да получа едно толкова значимо отличие от Вашия престижен университет! Мога да Ви уверя, че съм дълбоко поласкан и че от цялото си сърце благодаря на всички, на които дължа тази церемония и на академичното ръководство на Софийския университет, което е взело решението за това отличие!

Проф. Жаке разказа, че развитието на кариерата му - основно в европейски контекст, се дължи на неговата семейна история. Той сподели за родното му място – Елзас, опустошено от братоубийствени европейски войни. „Всеки следващ конфликт довеждаше до смяна на националността и на политическата система в района. Аз съм роден във Франция, тъй като част от семейството ми е било напуснало Елзас, за да избяга от германската окупация преди Първата световна война“ – каза още той. Проф. Жаке сподели, че по време на Втората световна война от негови близки били избити по различни причини или потърсили нов живот далеч от родината.

„Предвид манталитета на епохата обаче бе невъзможно между доскорошни врагове бързо да се изгради политически съюз, единствената възможност бе да се започне от икономиката, за да се постигне сближаване на народите и едва след това да се премине към по-задълбочена интеграция. Както бе записано изрично в преамбюла на Учредителните договори, тези първи крачки към икономическата интеграция трябваше да доведат до един все по-тесен съюз между народите на Европа.

Голяма част от моя живот бе ориентирана към изграждането на този "все по-тесен съюз" - било в рамките на младежките движения за организиране на френско-германски срещи, било в студентските синдикати, или пък за създаване на механизми за улесняване на европейската мобилност на студентите. След това в продължение на десетилетия бях ангажиран с обучението и научната дейност на моя университет, а след това близо 20 години работих в институциите на ЕС.“

DSC_0745_600x400

Проф. Жаке бе категоричен, че днес положението е променено и интеграционният процес е стабилен и че вече се търсят по-скоро по-голяма ефикасност, отколкото въвеждането на нови политики. „Стабилизирането стана факт и в географско измерение. С изключение на държавите, които произлязоха от бивша Югославия, не се предвижда никакво друго разширяване на Съюза. Турция де факто се отказа от присъединяване и сякаш предпочита да бъде голяма регионална сила, съюзник на Европа, без обаче да става пълноправен член, а ако Европа трябва да бъде нещо повече от общ пазар, Турция със сигурност не иска да участва“, каза в словото си проф. Жаке.

Според почетния генерален директор на Правната служба на Съвета на ЕС по отношение на съседите на ЕС, задачата е да се придаде пълно значение на това понятие и да се изгради пълноценен статус на "асоциирана държава", което включва нещо повече от свободната търговия, без да бъде еквивалент на пълноправното членство:

„Поради това най-съществената задача е вътрешното засилване на Съюза. Не можем да постигнем силен и солидарен Съюз без изграждането на солидна връзка на доверие между държавите-членки! Именно солидарността е това, което различава един политически съюз от обикновената зона за свободна търговия, но трябва да признаем, че днес доверието, което е в основата на солидарността, все още не е безспорен факт”, добави проф. Жаке. Финалните му думи се отнасяха до реформите в Европейския съюз: „Днес най-важната задача е да помирим гражданите и европейските институции, като покажем, че тези институции могат да работят за подобряването на условията на живот на гражданите, какъвто именно е техният основен смисъл!”

DSC_0755_600x400

Цялото слово можете да видите тук:

Церемонията по удостояването на проф. д-р Жан-Пол Жаке с почетното звание на Софийския университет е част от Дните на Страсбург в Софийския университет, които Юридическият факултет организира в рамките на тържествата за 125-ата годишнина на Алма матер и по повод Международния ден за правата на човека 10 декември.