Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Пресконференция по повод 1150 години от Великоморавската мисия на Светите братя Кирил и Методий

   
Пресконференция по повод 1150 години от Великоморавската мисия на Светите братя Кирил и Методий

Днес в 11.00 часа в Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се проведе пресконференция по повод 1150 години от Великоморавската мисия на Светите братя Кирил и Методий, честванията на която ще се проведат под патронажа на Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев.

Координационният съвет на Националния инициативен комитет с председател проф. Кирил Топалов – съветник на Президента по културните въпроси, представи подробно всички аспекти от програмата и предвидените събития:

“След два дни в Аулата на СУ ще се състои тържественото честване на годишнината от смъртта на Кирил, на 14 февруари е успение Кирилово. Ще има тържествено събрание с научни доклади, със слово на президента, с музикално-рецитаторски изпълнения на ученици от Класическата гимназия и от хор „Средец“. С това ще се постави началото на голямата поредица прояви.”

Проф. Ана-Мария Тотоманова - ръководител на катедра по кирилометодиевистика към СУ, подчерта приноса на Българската академия на науките с повечето нейни звена, които се занимават с хуманитаристика и кирилометодиевистика, както и приноса на Софийския университет, който ще бъде домакин на откриването и който участва в програмата с няколко значими събития – с Кирило-Методиевските четения на 10 и 11 май, които са посветени специално на делото на Кирил и Методий. “Поканени са видни учени от чужбина, доктор хонорис кауза на Софийския университет. Климентовите четения за млади учени също влизат в програмата. Конгресът по българистика, който Софийският университет организира, е друго голямо събитие в хода на тези чествания. Към него Катедрата по кирилометодиевистика на Софийския университет заедно с Класическата гимназия ще организира изложба на ръкописи, илюстриращи историята на българската книжнина и на българското писмо.”.

Тя изказа благодарност на институциите, които пожелаха да участват в честването на 1150-годишнината от Великоморавската мисия на Светите братя Кирил и Методий: ”Наистина си струва да бъде отбелязана тази годишнина в България като празник на българската и славянска писменост, защото заслугата на България за оцеляването, разпространението и утвърждаването на това голямо дело като част от европейската култура е неоценимо. Далновидността на българските владетели, талантът на Кирил и Методий и на техните ученици правят възможно нашето съществуване днес като част от културата на Европа. През 9-ти век чрез този инструмент, който братята Кирил и Методий създават, България се приобщава към сферата на византийската култура и това е нещото, което дава на Югоизточна Европа. Затова нашите чествания са посветени на славянската писменост, на България като люлка на тази писменост. Благодатната почва, на която попада Кирило-Методиевото слово, преводът на евангелията и други богослужебни книги, е България и това е нещо, което ние трябва да отбележим по достойнство.”

Проф. Топалов допълни, че благодатната почва е това, което превръща Великоморавската мисия в българска мисия и в много важен етап от цялостния развой на делото на Кирил и Методий, което намира своята най-пълноценна реализация в България. „Честваме и създаването на славянската писменост, и Моравската мисия като много важен етап, без който не би съществувала дейността на Кирил и Методий и на техните ученици и разбира се България като финален етап на тази мисия и като едно ново начало, защото от България тази писменост и култура става писменост и култура и на редица други славянски народи – на Сърбия, на Русия. Русия се покръства през десети век с български книги, с книгите на Преславската и Охридските книжовни школи и поставя началото на руската култура, литургия, книжнина. Това е първото голямо българско влияние в Русия, второто е през 15 век на Евтимиевите ученици.”

Членове на координационния съвет:

1. Проф. Кирил Топалов - Секретар на президента на републиката по духовност, култура и национална идентичност, председател на Инициативния комитет.

2. Ирина Гъркова - Съветник на президента на републиката по култура, национална идентичност и комуникации.

3. Проф. Ана-Мария Тотоманова - ръководител на катедра по кирилометодиевистика, СУ

4. Проф. Боряна Христова - директор на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий"

5. Доц. Славия Бърлиева - директор на Кирило-Методиевския научен център към БАН

6. Проф. Анисава Милтенова - Институт за литература, ръководител направление Стара българска литература, БАН

7. Доц. Вася Велинова - директор на Център за славяно-византийски изследвания „Иван Дуйчев".

Научни и културни прояви в България и чужбина, посветени на създаването на славянската писменост и 1150-годишнината от Великоморавската мисия на Светите братя Кирил и Методий, под патронажа на Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев

І. Прояви в страната.

1. Тържествено национално честване в Аулата на СУ, предшествано от тържествена света литургия на БПЦ в църквата „Св. София”. Програмата в СУ включва: поздравителни слова от президента Росен Плевнелиев и ректора проф. Иван Илчев, научни слова от проф. Донка Петканова, чл.-кор. Иван Добрев и доц. Славия Бърлиева, рецитации на знакови старобългарски творби от ученици от НГДЕК и хорови изпълнения на музика, свързана с повода на тържеството, от хор „Средец” и хора на НГДЕК.

Организира: Координационният съвет на Националния инициативен комитет.

Дата: 14 февруари 2013 г., денят на смъртта на Св. Константин-Кирил, от 11.30 ч.

2. Национална кръгла маса в НБКМ, посветена на европейските измерения и европейското значение на делото на Кирил и Методий.

Организира: проф. Боряна Христова, директор на библиотеката.

В рамките на Кръглата маса – откриване на Дигитална библиотека на старобългарската литература.

Организира: проф. Анисава Милтенова, БАН.

Проявите се предшестват от тържествена света литургия на БПЦ.

Дата на проявите: 6 април 2013 г, денят на смъртта на Св. Методий.

3. Постерна изложба пред Народния театър на старобългарски ръкописи, които се съхраняват в чужбина.

Организират: Фондация „Българска памет” и Институт за литература при БАН.

Време: 1-10 май 2013 г.

4. Кирило-Методиевски четения. Научна конференция по проблематиката на делото на Кирил и Методий.

Организира: Катедрата по кирилометодиевистика при СУ с ръководител проф. А.-М. Тотоманова.

Дата: 10-11 май 2013 г.

5. Изложба в Парламента за делото на Светите братя.

Организират: Кирилометодиевският научен център при БАН със съдействието на Парламента. (В момента се уточняват условията и датите.)

Време: месец май, 2013 г.

6. Тържество пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” за младежката аудитория и гражданството на София с участието на Класическата гимназия (НГДЕК), предшествано от тържествена света литургия.

Организират: Софийската община, НБКМ, НГДЕК.

7. Откриване на изложба в НБКМ „Най-старите писмени паметници, съхранени в България и пазещи Кирило-методиевите традиции”

Организира проф. Боряна Христова, директор на НБКМ.

Дата на проявите: 11 май 2013 г.

8. Постерна изложба на моста пред НДК „В началото бе буквата”.

Организатори: Кирилометодиевският научен център при БАН и Софийската община.

Време: 19-30 май 2013 г.

8. Тържествено събрание с концерт в Големия салон на БАН, посветено на годишнината от делото на Кирил и Методий. Научни слова от акад. Стефан Воденичаров, акад. Васил Гюзелев и акад. Петър Кендеров. Изложба за делото на Кирил и Методий във фоайето пред Големия салон на БАН.

Организира БАН.

Дата: 23 май 2013 г., 11 ч.

9. Тържествено честване на делото на Солунските братя пред Националната библиотека, предшествано от тържествена света литургия на БПЦ и традиционно шествие, завършващо пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий пред НБКМ. Слова на Президента и на представител на Столична община.

Организира Столична община под ръководството на кмета г-жа Йорданка Фандъкова.

Дата: 24 май 2013 г.

10. Тържествено откриване на Международния конгрес по българистика в Аулата на СУ. Слово на Президента, под чийто патронаж се провежда конгресът.

Дата: 24 май 2013 г.

В рамките на Конгреса:

- Кръгла маса по проблемите на кирилометодиевистиката. Организира СУ.

-„Изложба на българската книжнина” в Централното фоайе на СУ. Организират: Катедрата по кирилометодиевистика в СУ, Центърът за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев”, Институтът за литература при БАН, НГДЕК.

12. Изложба от икони с образите на Св. Св. Кирил и Методий в Криптата на Храм-паметник „Св. Александър Невски”. Откриване – с хорова църковна музика.

Организира: д-р Ралица Русева, гл. уредник на Криптата.

Време: октомври 2013 г.

13. Международен симпозиум „Търновската книжовна школа и делото на Кирил и Методий” в гр. Велики Преслав. Основните панели са посветени на проблемите на книжнината, литургията, музиката, археологията, архитектурата, на реализацията на Преславската и Охридската книжовни школи в България и извън нея – в Русия (особено Първото българско влияние в Русия през Х век), в Сърбия и др. страни.

Организират: Центърът „Константин Преславски” – „Преславска книжовна школа” при Шуменския университет с председател проф. Хр. Трендафилов и почетен председател чл.-кор. Иван Добрев.

Дата: 1-2 ноември 2013 г.

14. Климентови четения в СУ. Конференция на млади учени, посветена на делото на учениците на Кирил и Методий.

Организира Катедрата но кирилометодиевистика при СУ с ръководител проф. А.-М. Тотоманова.

Време: В седмицата на празника на СУ.

15. Пътуващи постерни изложби из страната за делото на Светите братя.

Организират: Кирилометодиевският научен център при БАН, Центърът за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев”, Институтът за литература при БАН.

Време: През цялата година.

ІІ. Прояви извън страната.

1. Изложба „Съкровище на словото”, пресконференция и конкурс за есе „Приносът на българската култура в историята на Европа и света” в Брюксел.

Организатори: д-р М. Врабевски (Фондация „Българска памет”) и проф. А. Милтенова (Институт за литература при БАН).

Дата: 27 февруари 2013 г.

2. Посещение на българска държавна делегация на най-високо равнище в Рим. Посещение при Главата на Римокатолическата църква, на гроба на Св. Константин-Кирил, в катедралата „Санта Мария Маджоре” и др.

Дата: 24 май 2013 г.

3. Изложба „Молитвата” в Посолството на България в Рим на художничката Дора Николова и италианския скулптор Нунцио Бибо с мултимедия – триптих от филми с гласовете на големите български оперни певци Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Борис Христов, Никола Гюзелев, Николай Гяуров, Анна Томова-Синтова.

Организира д-р Магдалена Манолова.

Дата: 24 май 2013 г.

4. Научна сесия „Европейски измерения на делото на Св. Кирил и Св. Методий” в Елванген (Баден-Вюртенберг) с изложба, тържествена литургия и др. прояви. Слово на Президента.

Организират: Българо-Източноевропейският културен център в Елванген, Община Елванген, Фондация „Баден-Вюртенберг” и Кирилометодиевският научен център при БАН със съдействието на Кабинета на вицепремиера С. Дянков, Държавна агенция „Архиви”, СУ и др.

Дата: 26 май 2013 г.

5. Евентуално участие на български учени в международна конференция за делото на Кирил и Методий в Солун.

Организират: Солунският университет „Аристотел” и кметствата на София и Солун. Параметрите се уточняват.

Забележка: Програмата е отворена и за нови предложения на лица и институции. Такова предложение напр. вече е постъпило от Националната художествена академия. Очаква се информация за евентуално включване и на проява/прояви и на други висши учебни заведения, културни институти, министерства, НПО и др.