Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Празник на Богословски факултет

   
Празник на Богословски факултет

По инициатива на деканското ръководство, бе връчено най-високото университетско научно отличие Доктор хонорис кауза на проф. Йоанис Тарнанидис – бивш Декан на Богословския университет в Солун. В Аулата на Софийския университет се състоя и тържествено връчване на дипломите на абсолвентите от Випуск 2009г. на Богословски факултет.

Заедно с папируса, изписан на латински и старобългарски, проф. дин Иван Илчев връчи на известния гръцки богослов и Почетния знак със синя лента на Софийския университет.

Проф. Тарнанидис е известен като един от най-ерудираните гръцки учени, чиито трудове обхващат няколко области на медиавистиката – богословие, църковна история, византология и славистика.

В научното творчество на проф. Тарнанидис трайно място заема темата за християнизацията на славяните и за византийско-славянските отношения. Той е привърженик на тезата за активното отношение на византийските институции към славянството на Балканския полуостров през Средновековието. В редица свои публикации доказва, че славяните и византийците са споделяли общи традиции и многовековна култура, което безспорно е улеснявало общуването помежду им. Проф. Йоанис Тарнанидис съществено допринася за дооценяването на Кирило-Методиевото дело, работи върху авторски произведения като „За буквите” от Черноризец Храбър, творбите на Свети Климент и др.

Академичната колегия с интерес изслуша словото на проф. Тарнанидис на тема: „Автокефалия и единството в Източната православна църква”.

Младите богослови получиха лично от ректора проф. дин Иван Илчев и от декана на факултета доц. Емил Траянов своите свидетелства за висше образование.

_MG_2239