Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Политиката на Япония в борбата с климатичните промени

   
Политиката на Япония в борбата с климатичните промени

В Конферентната зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски” се проведе публична лекция на тема „Опитът от енергоспестяването в японската строителна индустрия срещу глобалното затопляне”.

Събитието се организира съвместно от Софийски университет „Св. Климент Охридски” и Посолството на Япония. Гост-лектор беше г-н Сатоши Такакуса – изпълнителен вицепрезидент на JFC.

В обширно изложение г-н Такакуса направи обобщение на действията и политиката, които Япония предприема в борбата срещу климатичните промени.

Като ключова мярка срещу глобалното затопляне посочи енергийната ефективност на сградите. Законодателството в Япония – още от края на 80те години, скоро след първата енергийна криза, започва да предвижда законова рамка за енергийната ефективност. В началото тя обхваща само до големите предприятия, но постепенно обхваща всички административни сгради, болници и търговски обекти. Въведени са показателите PAL и CEC, които се отнасят до изолацията и оборудването на сградите и към днешна дата се използват не само в новото строителство, но и в реконструкцията на сгради.

Друга успешна политика в енергоспестяването е програмата “Top-runner”, която разглежда отделни групи изделия с най-висока енергийна ефективност и в момента включва 23 артикула – хладилници, климатици, телевизори, газови уредби и т.н. Към тази система постепенно се прибавят и финансови стимули от една страна за разработване на нови енергийни технологии, а от друга за увеличаване на популярността им сред потребителите. Така в различни кампании се отпускат субсидии или се намаляват данъците при покупката или подмяна на бяла и черна техника.

Основни цели, които Япония си поставя са - до 2030 г. – увеличаване на дела на атомните и водните електроцентрали в производството на електроенергия от 40 – на 70%; – до 2050 г. намаляване на парниковите газове с 50%.

От 1970 г. до днес – в следствие на последователната политиката на Япония, емисиите CO2 са намалели на половина.

Коментари

Влез, за да коментираш.