Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Парче от Тунгуския метеорит в Музея по минералогия на СУ

   
Парче от Тунгуския метеорит в Музея по минералогия на СУ

Къс от мистичния Тунгуски метеорит ще стане част от богатата експозиция на Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми към Геолого-географски факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

На 22 май 2012 г. музеят навърши 120 години. Във фондовете му се съхраняват 16 200 образци, обединени в няколко групи: „Систематика”, „Петрография”, „Полезни изкопаеми”, „Кристалография”, „Регионална минералогия”, „Генетична минералогия – индивиди и агрегати”, „Мемориални колекции”.

Най-новото попълнение към музейната колекция е подарък за юбилея от Института за космически изследвания в Красноярск - метален къс от предполагаемия космически кораб и парче от легендарния Тунгуски метеорит (вероятно не метеорит, а комета), които според някои учени са се сблъскали в 7.17 часа на 30 юни 1908 г. в района на сибирската река Подкаменная. Тази теория дълги години бе критикувана и оспорвана, заради липсата на материални доказателства. Преди месец учени от Института за морски изследвания в Болоня обявиха, че при сеизмично и магнитно сканиране на езерото Чеко, разположено на 8 км от предполагаемия епицентър на взрива, са открили каменен фрагмент, който е част от Тунгуския метеорит.

Парчета от този мистичен фрагмент ще предаде на Музея по минералогия Ректорът на СУ - проф. Иван Илчев. Събитието ще се състои на 22 юни 2012 г. в 11 часа, Ректорат, Южно крило, 5 етаж.

Коментари

Влез, за да коментираш.