Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Пътуване из ликовете на симетрията в природата, изкуствата и физиката

   
Пътуване из ликовете на симетрията в природата, изкуствата и физиката

На тържествена церемония в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ Академик Дмитрий Васильевич Ширков беше удостоен с почетния знак DOCTOR HONORIS CAUSA.

Официалните гости имаха възможността да се впуснат в изследване на ликовете на симетрията в природата, изкуствата и физиката, заедно с Академик Ширков, опитвайки се да възприемат и тълкуват наблюдаваните симетрии от нашето съзнание в живописта, архитектурата, музиката, поезията, танците или най-общо – в изкуствата и хуманитарните дисциплини. В словото си академикът обърна внимание на нарушените симетрии, хармония и красота; на субективните и интуитивни симетрии в науката; както и на обективните и случайни симетрии. Бяха поставени и два основни проблема: - са ли симетриите „Точно познание“ или модели в естествените науки? - възможни ли са различни симетрии за едно и също явление?

Сред очертаните перспективи пред науката академик Ширков акцентира върху: - изменящите се симетрии в квантовата теория и космологията; - променливата геометрия и редукция на пространствената размерност.

С биографията на Академик Дмитрий Васильевич Ширков можете да се запознаете тук.

Коментари

Влез, за да коментираш.