Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / „Отражения”

   
„Отражения”

На 7 април в галерия Алма Матер се открива изложбата на Надежда Благоева „Отражения”. Надежда Благоева е възпитаник на Софийския университет от две специалности: Изобразително изкуство и Английска филология.

В момента продължава обучението си в Хелзинкския университет в Магистърска програма по Теория, критика и мениджмънт на изкуството и е член на Европейското културно дружество Europpalainen kulttuuriyhdistys.

Работи в областта на живописта, иконописта, графиката, илюстрацията, дизайна и пърформънса. „Отражения” е втората й самостоятелна изложба-живопис.

“Отражението като физично явление представлява промяна в посоката на фронта на вълната, когато тя достигне границата между две различни среди, при което фронтът на вълната се връща в средата, от която идва. Отразяват се светлината, звукът, водата; отразяват се мислите, емоциите, времето и пространството. В света на отраженията нещата не са такива каквито изглеждат: те са пречупени, променени, разрушени и създадени отново, но въпреки това винаги се връщат обратно в средата, от която идват.

Изложбата „Отражения” събира в двете паралелни изложбени пространства на галерия „Алма Матер”, картини от два различни, но взаимосвързани и близки във времето периода от творчеството ми – преди и след заминаването ми за Финландия. Тази приказна страна далече на север до брега на езерото там, където свършват земята и небето и започват мистичните светлинни сияния, се превърна в моята граница между две различни среди. Именно заради това, макар и създадени в две толкова далечни пространства, разделени от хиляди километри, платната станаха моята призма за пречупване на светлината; те се превърнаха в отражения на различните действителности, които ме заобикалят, на еднаквостта и промяната, но също така и на миналото и бъдещето, на разбиранията ми за изкуството, на мислите и емоциите ми тук и там, на отраженията по повърхността на езерото, които винаги се връщат обратно в средата, от която идват”, казва авторката за изложбата си.

Откриването на изложбата е на 7 април от 18.30 ч.

Изложбата ще остане в университета до 17 април.

 

Коментари

Влез, за да коментираш.