Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Отново студенти на СУ спечелиха половината годишни стипендии на фондация „Еврика”

   
Отново студенти на СУ спечелиха половината годишни стипендии на фондация „Еврика”

В Националния политехнически музей за поредна година бяха връчени удостоверения за стипендии на Фондация „Еврика“ . Стипендиите са за ученици и студенти за постижения в различни области на науката. И тази година сред най-талантливите младежи половината от наградените са възпитаниците на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Сред официалните гости на събитието бяха ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев, акад. Ячко Иванов – заместник-председател на Фондация „Еврика“, проф. Миковски, проф. Чобанова, доц. Чаушев, Юлия Попова.

1

Церемонията по награждаването откри Боряна Кадмонова – изпълнителен директор на фондацията. „Всички вие неслучайно сте тук, защото вие бяхте избрани сред много, много български студенти и ученици. Тук са носителите на медали от международните олимпиади. Това са нашите представители в световните състезания, където те успяват да завоюват места, за които някои спортисти могат да мечтаят. Тук са тези, които преминаха през едни нелеки конкурси, за да докажат, не само че знаят как се получават шестици, но и че са хора-творци. Хора, които се за нимават наистина професионално с наука. И дори още в студентските си години те правят първите си публикации, те се появяват на международни научни форуми и печелят уважението на своите по-възрастни колеги и преподаватели. Неслучайно и днес сред нас са такива учени, които обичат младите хора – заради това, че виждат в тяхно лице своите последователи. Те виждат в тяхно лице бъдещето на българската наука, техника и технологии. И това е нещо, което и нас ни прави щастливи и ни мотивира да работим в името на това, заради което преди 23 години започна пътя си Фондация „Еврика“, каза Боряна Кадмонова.

2

Тя отбеляза, че въпреки нелеките години, трудностите могат да бъдат преборени от тези, които вярват, които имат цел пред себе си и се борят. Боряна Кадмонова поздрави студентите с наближаващия празник и им благодари за упорития труд, постижения и резултати. Тя изказа своята благодарност към ректора проф. Иван Илчев, за това, че Софийският университет подготвя достойни млади хора.

3

Акад. Иванов връчи удостоверенията на всички наградени, като по традиция започна с носителите на именните стипендии.

4

Проф. Илчев поздрави стипендиантите и им пожела цял живот това, с което се занимават, да бъде тяхно хоби. Той изрази съжалението си, че държавата дава твърде малко пари за наука. Проф. Илчев завърши приветствието си към присъстващите с думите: „Пожелавам ви, където и да отидете да учите, в един определен момент от своето развитие да се завърнете в своята Итака”.

5

Акад. Иванов пожела на наградените да имат за пример тези, на чиито имена са техните стипендии. Той отправи молба към всички студенти независимо къде учат и специализират винаги да се завръщат в България, за да може тя отново да стане водеща европейска страна. Акад. Иванов пожела приятно прекарване на студентския празник и много успехи на тези, които тръгнат по пътя на науката.

6

Разказът на Юлия Попова за академиците Кирил и Методи Попови бе повод за присъстващите да се върнат към успехите на българските учени във времето.

7

„За мен каузата на фондацията и делото, което тя извършва през всичките изминали години е едно своеобразно интелектуално меценатство. Всички трябва да бъдат горди и морално отговорни за развитието на науката. Бих добавил и за укрепването на моралните устои на българското общество”, каза един от наградените стипендианти – Борислав Иванов.

8