Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / "От Слънцето до Земята : дали хората са се появили благодарение на неутрината?“

   
"От Слънцето до Земята : дали хората са се появили благодарение на неутрината?“

Снимка: http://www.astronomycast.com

Вчера започна работно съвещание на научната колаборация MICE в Банкя Палас хотел, организирано от Катедра "Атомна физика". Съвещанието ще продължи до 8 октомври.

Ръководителят на колектива учени - проф. Ален Блондел от Женевския университет, ще изнесе публична лекция на тема “От Слънцето до Земята : дали хората са се появили благодарение на неутрината?“. Лекцията ще се проведе във Физическия факултет на 7 октомври, 18:30 часа, ауд. А315.

Колаборацията MICE е международен колектив от учени, които са обединили усилията си да демонстрират възможността за формиране и последващото ускоряване на сноп от бързо разпадащи се елементарни частици - мюони.

Името MICE означава Muon Ionization Cooling Experiment, т.е експеримент за йонизационно охлаждане на мюони. При разпадането си мюоните генерират неутрина - едни от най-енигматичните квантови обекти в света на елементарните частици. Формирането на ускорен сноп от мюони открива възможността за генериране на много интензивен сноп от неутрина.

Защо ни е нужен интензивен сноп от неутрина?

- в последните 10 години беше експериментално наблюдавано превръщането на неутрината едно в друго, т.нар. осцилации.

- възможно е при тези превръщания да се нарушава една фундаментална природна симетрия - между ляво и дясно и между плюс и минус.

- ако това е така може би ще ни се изясни защо във Вселената материята преобладава над антиматерията, което е необходимото условие за съществуването на галактиките, звездите, планетите и човека, в крайна сметка.

- интензивните снопове неутрина са необходими за изследването на този проблем.

Колаборацията е създадена 2002-2003 г. Тя се състои от повече от 130 учени от Европа, САЩ, Япония, Китай.

Група учени от катедра "Атомна физика" на Софийския университет с координатор доц. дфн Румен Ценов беше поканена да участва и приета в колаборацията през юни 2005 г. Това е изключително признание за нашия авторитет в областта на неутринната физика в световен аспект. От тогава ние участваме активно в построяването на апаратурата за експеримента, създаването на съответния софтуер, необходим за регистриране и анализ на информацията от нея, анализа на резултатите.

Срещата в Банкя е 28-ма поред. Такива се провеждат 2-3 пъти годишно. Те са за текущо отчитане на резултатите, тяхното обсъждане, както и планирането на бъдещите изследвания. За участие са се регистрирали 47 учени. Избирането на България за страна-домакин на срещата демонстрира още веднъж уважението и признанието, с което се ползваме сред колегите си.

Коментари

Влез, за да коментираш.