Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / „Останалото е мълчание. Едно крещящо мълчание“

   
„Останалото е мълчание. Едно крещящо мълчание“

Университетски театър „@лма @лтер“ заминава за международния театрален фестивал в Гренада. За фестивала и трупата разговаряме с режисьора Николай Георгиев. Въпросите ни обаче само биха обезсмислили тишината на словото.

Докато в Народния театър Хамлет тича гол на сцената, търсейки своята загубена идентичност, то три момчета Хамлет, Лаерт и Фортинбрас и едно момиче – Офелия, заминават за международния театрален фестивал в Испания, за да заявят на света своя жесток протест срещу отнетата идентичност на своето поколение. Ще взривят на фестивалната сцена в Гренада – телата си в неистов ритъм и нагон, и ще ги погребат там като поредните трупове на духа. И когато на сцената остане само тишината като единствен свидетел, че са могли да бъдат живи и усетят затаения дъх на своите връстници в залата, ще разберат защо няма човек без свят, аз без другите. Ще оставят напоената от потта им сцена. Ще слязат долу и ще слеят мълчанието на своя дъх с дъха на другите. И ще чуят жестоките думи на Шекспир, този път в ролята на смъртта „Останалото е мълчание. Едно крещящо мълчание“. И когато колегите им от другите трупи, участници във фестивала ги попитат „Как се постига това?“ – ще отговорят „То не се постига, то е тук и сега“.

„Хамлет или три момчета и едно момиче“ на театър-лаборатория „@лма @лтер“ е спектакълът, който беше удостоен с наградата на критиката за най-добър спектакъл на Международния студентски фестивал „Театрален куфар“, Минск, Беларус.

Трупата на „@лма @лтер“ провокира духовете не само на студентите от международната театрална общност, но и на театрали, културолози, антрополози и критици, които взеха участие в IХия Световен конгрес на университетските театри в Минск, Беларус.

Спектакълът разказва за сложната съдба на три съвременни момчета и едно момиче, попаднали в едноименната Шекспирова пиеса. Преди началото режисьорът - Николай Георгиев, поставя пред актьорите и зрителите въпроса: „Колко от вас има в този наш, съвременен и жесток Хамлет?“. Идеята за този спектакъл идва от най-авторитетния Шекспировед на нашето време – професор Ян Кот и неговия текст - “Шекспир – съвременен и жесток“. Проф. Ян Кот не експонира въпроса “Какъв е Хамлет?, а “Как се става Хамлет?”, “Кое е хамлетовото в Хамлет?”, “Кое е това, което прави от едни хамлетовци, а от други нехамлетовци?”, и то в един изключително ярък и четлив сценичен прочит.

Тази вечер в 19:30 можете да видите спектакъла на сцената на театър-лаборатория „@лма @лтер“, седмица преди фестивала в Гренада.

Вход: Запетайка на лявата ръка

Повече за фестивала в Гренада можете да видите тук.

Коментари

Влез, за да коментираш.