Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Обучение на библиотечни специалисти от Казахстан във Философския факултет

   
Обучение на библиотечни специалисти от Казахстан във Философския факултет

От 2 до 15 ноември 2012 г. 15 директори и ръководители на големи университетски библиотеки от Казахстан бяха на обучителен курс по Библиотекознание в Катедра научна информация и културна политика към Философския факултет на СУ.

Програмата включваше лекции по Глобална информационна инфраструктура, Сравнителна информационна политика, Промени в университетските библиотеки (УБ) и новите очаквания към тях, Изменения в научните комуникации и ролята на УБ, Съвременни услуги и тенденции в развитието на УБ, Библиотечна архитектура, Лобиране и проектна дейност в УБ. Подходи за постигане на финансова ефективност и подобряване качеството на обслужването в библиотеките, Глобалните промени и бъдещето на УБ.

Освен с теоретичната подготовка колегите посетиха и бяха запознати с дейността на Университетската библиотека на Алма Матер, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий, обновените библиотеки на УНСС, ТУ, АУБ- Благоевград, както и библиотеката на Рилския манастир. Представителите на Казахстан получиха в тържествена обстановка сертификати за завършено обучение. Те бяха връчени от зам.-ректорката на Софийски университет доц. Милена Стефанова. Колегите бяха приветствани от ректора проф. дин Иван Илчев и от Н. Пр. Посланика на Казахстан.

Колегите от Казахстан изразиха своето задоволство от посещението си в СУ. Бе изразено общо становище, че контктите ще продължат между СУ и казахстанската страна.