Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Обсъждане на проекта за Стратегия за развитието на държавната администрация

   
Обсъждане на проекта за Стратегия за развитието на държавната администрация

Снимка: http://pubadmin-su.net

През изминалата седмица в Конферентната зала на Ректората катедра „Публична администрация” в СУ „Св. Климент Охридски” организира съвместно с Министерския съвет и Нов български университет голяма дискусия за административната реформа в България.

Преподаватели от катедрата, съветници от Министерския съвет, представители на работодателски организации и неправителствени организации обсъждаха заедно със студенти важния проект на Стратегия за развитието на държавната администрация. Този форум, иницииран преди време от проф. Тодор Танев беше изцяло организиран и модериран от Ръководителя на катедрата доц. Татяна Томова.

Стратегията за развитие на държавната администрация е от редките случаи на ползотворно сътрудничество между изпълнителната власт и академичните среди. В разработването, започнало от месец май 2012 г. основно участие взеха преподавателите от Софийския университет, почти всички от катедра „Публична администрация” – проф. Тодор Танев, доц. Татяна Томова, доц. Александър Маринов и проф. Цветан Давидков. Много от техните идеи, текстове, съвети и съображения са били взети предвид от екипа съветници в МС, ангажиран със създаването на стратегията, основни фигури сред които са Алеко Джилджов, който също води часове в катедрата и Павел Иванов, завършил специалността „Публична администрация” в Софийския университет.

Дискусията по важната тема беше доста обширна, задълбочена, достигаща в не един момент до емоционално обагрени изводи. Както беше спонтанно отчетено от всички присъстващи, форумът протече необикновено позитивно. Не толкова фактът, че бяха дадени множество конкретни съвети за доразвиването на стратегията преди да влезе за разглеждане от институциите, колкото ясно изразеното единомислие между творците на концепцията от трите страни (властта, академията и бизнеса) допринесе за градивния характер на събитието. Не е никак честа практика представители на изпълнителната власт да са не само на едно мнение с академиците, но и да ги окуражават в това да продължат подкрепата си за добрите идеи в съвместно изготвената стратегия, които може да стреснат традиционалистите. Стратегията не е радикална, но съдържа в себе си воля и идеи за промяна, които се нуждаят от постоянна и всестранна подкрепа, докато се превърнат в практика.

В тази връзка накрая на продължителния дебат проф. Танев съобщи спонтанната си идея, че той трябва да продължи занапред до окончателното приемане на всеобщо подкрепените мерки в Стратегията така, както е започнал месеци преди това. Той предложи създаването на постоянен семинар с представители на двата университета, работодателски организации и гражданските сдружения, който да дебатира върху всички основни стратегически документи, които ще бъдат създавани занапред. Тази идея намери мигновена подкрепа на цялата аудитория.

Източник: http://pubadmin-su.net

Коментари

Влез, за да коментираш.