Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Образованието не служи, за да стане гражданинът държавен чиновник

   
Образованието не служи, за да стане гражданинът държавен чиновник

В Аулата на Ректората започна тържественото отбелязване на сто и петдесет годишнината от рождението на проф. д-р Иван Шишманов.

Деканът на Факултета по славянски филологии проф. дфн Панайот Карагьозов откри честванията с увереността, че именно Софийски университет „Св. Климент Охридски“ не само като сграда, но и като институция е най-подходящ за юбилея, защото в хода на времето доразвива идеите на проф. Шишманов.

Проф. дин Иван Илчев – ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ ни върна назад във времето, в далечната 1878 година, когато България става самостоятелна държава с грамотно население едва 5%. Няколко десетилетия по-късно – в навечерието на Балканската война грамотното население е над 80%. За тези няколко десетилетия са създадени Софийски университет, Художествената академия, БАН и други влиятелни образователни институции, и зад това стоят шепа български интелектуалци, сред които – пръв сред равни е проф. д-р Иван Шишманов. Проф. Илчев напомня, че проф. Шишманов още тогава вижда Университета като средоточие на културата на нацията, а не само като образователна институция. Ректорът приключи словото си с три цитата на големия българин, които звучат съвременно и днес. Последният от тях хвърли мост между минало и бъдеще, между образование и икономика, между висока култура, академичност и политика, мостът на днешния ден: „Образованието не служи, за да стане гражданинът държавен чиновник, а за да се повдигне икономическото благосъстояние на страната.“

Събитието по програма ще продължи със слово на декана на Факултета по славянски филологии проф. дфн Панайот Карагьозов - „Професор Шишманов и Софийският университет”; слово на проф. Елизабет Шоре от Университета във Фрайбург на тема „Лекциите на професор Иван Шишманов за славянския свят във Фрайбургския университет”; представяне на проекта „Иван Шишманов и модернизацията на българската хуманитарна наука” от проф. дфн Румяна Дамянова, Институт за литература, БАН; слово на доц. д-р Румяна Конева от Института за исторически изследвания към БАН - „Професор Иван Шишманов и европейската идея”; прожекция на документалния филм за живота и дейността на професор Иван Шишманов „Преди началото“.

 

Коментари

Влез, за да коментираш.