Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / “Немски и български пословици и антипословици”

   
“Немски и български пословици и антипословици”

Излезе новата книга на проф. д-р Руска Симеонова „Deutsche und bulgarische Sprichwörter und Antisprichwörter“ – “Немски и български пословици и антипословици”.

Професор Симеонова е дългогодишен преподавател в СУ “Св. Климент Охридски”. Научно-преподавателската й дейност обхваща следните езиковедски дисциплини:

-Фонетика и фонология;

-Лексикология със словообразуване и фразеология;

-Увод в съпоставителното езикознание;

-Увод в общото езикознание.

Освен това през годините на професионалната си дейност винаги съпътстващо е водила и практически курс по немски език за германисти.

Книгата е уникално по структура, съдържание и дизайн издание на българския книжен пазар и беше представена премиерно на конференцията на германистите в България, състояла се през април т.г. в Боровец. Младото, многообещаващо пловдивско издателство “Коала прес” е поело и изпълнило оформлението по един професионално изискан начин.

Книгата се състои от:

Увод на български език с указание за ползването й;

  • Увод на немски език под заглавие ”Besonderheiten der Sprichwörter und Antisprichwörter in kontrastiver Sicht Deutsch/Bulgarisch“. Тази уводна част е адресирана основно към студенти, магистранти и докторанти по германистика и по обем и съдържание е съществен акцент в книгата. Този обхватен увод (21 страници) въвежда в основите на фразеологията и запознава читателя и с фразеологични особености в контрастивен план немски/български език;
  • Следва речникът – съществената част на книгата, съдържащ 4000 немски пословици и антипословици и българските им съответствия.

Извън основната съдържателна част на изданието читателят може да се запознае и с немските наименования и символиката на цветята, всяко от които представено със снимка в началото на отделните рубрики и използвано за илюстрация на азбучното подреждане в речника.

Книгата се разпространява в университетските и в по-големите книжарници в София и цялата страна. Тя може също да бъде поръчана на следната сигнатура: ISBN 940-954-9455-41-0.

Коментари

Влез, за да коментираш.