Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Насърчаване на междукултурната компетентност у преводачите

   
Насърчаване на междукултурната компетентност у преводачите

От 10 до 12 октомври Софийски университет ще бъде домакин на работна среща по проект „Насърчаване на междукултурната компетентност у преводачите“.

Проектът се осъществява от международен консорциум по програма „Еразъм“ под ръководството на Университета Уестминстър, Лондон. Целта е да улесни систематичното включване на темата за междукултурната компетентност (МК) и умения в магистърските програми по превод в университетите в Европа.

В рамките на работната среща ще бъдат представени изготвените към момента Рамка за учебна програма и Доклад за състоянието на преподаването на междукултурната компетентност в магистърски програми по превод от страните-партньори. Проектният екип ще се срещне със студенти от бакалавърски и магистърски програми от Факултета по класически и нови филологии и Философски факултет.

На 11 октомври 2012 г., четвъртък, от 16 ч. в Kонферентната зала на Ректората ще се проведе публична лекция на тема An Encounter between Divergent Cultures: The First Translations/Transpositions of Bulgarian Folklore into English с лектор проф. дфн Татяна Стойчева, Катедра Англицистика и американистика, ФКНФ. Публичната лекция се организира в рамките на проекта. Представители на екипа на проекта ще запознаят аудиторията с целите и постигнатите резултати в съвместната работа на български, британски, френски, финдландски, полски и италиански колеги.