Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Наръчник за тези, които искат да влияят

   
Наръчник за тези, които искат да влияят

Днес в 14:00 часа в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски” се проведе лекция на тема България и ЕС: релевантните заглавия.

Специален гост на Университета е проф. д-р Ринус ван Шенделен. Лекцията е организирана от Докторантски и постдокторантски институт "Диалог Европа", Посолството на Кралство Холандия и Националната асоциация на общинските чиновници в България.

Проф. д-р Ринус ван Шенделен е професор по политически науки в университета "Еразъм" Ротердам, Холандия, и често провежда обучения с лоби групи от ЕС. Автор е на книгата „Макиавели в Брюксел/Изкуството на лобиране в ЕС” - незаменим наръчник за успешно лобиране в Европейския съюз. Изданието е актуализирано и включва най-новите страни-членки, сред които е и България, пълно е с факти и цифри от реалния живот и подробен анализ на задкулисната работа и процеса на вземане на решения.

Безброй групи по интереси, представляващи правителствата и неправителствените организации се опитват да лобират в Европейския съюз ефективно за постигане на желаното законодателство, субсидии и други. „Макиавели в Брюксел/Изкуството на лобиране в ЕС” се концентрира върху онези групи, които съвсем професионално се отнасят към делата си на политическата арена на Европейския съюз. Книгата е изпълнена с действителни случаи и примери за добри практики. Тя представя богата информация и анализ. Подобно на други политически процеси, лобирането в ЕС има своите граници, които се разглеждат успоредно с приноса му към демокрацията.