Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Награда "Джон Атанасов"

   
Награда "Джон Атанасов"

Президентът на Република България г-н Росен Плевнелиев продължава традицията на учредената през 2003 г. награда „Джон Атанасов“, основана на името на създателя на първия електронен компютър - известният учен от български произход Джон Атанасов.

За насърчаване на личните постижения на младите български изследователи работещи в сферите на информатиката и комуникационни технологии, с цел създаване на благодатна и подкрепяща среда за развитието на младите таланти в тези сфери, както и в подкрепа на развитието на информационните и комуникационни технологии в България, през 2012 г. Президентът Плевнелиев ще връчи следните отличия:
1. Награда „Джон Атанасов“ за перспективен млад изследовател в сферата на информатиката и информационните и комуникационни технологии. Правилата за кандидатстване и показателите за оценка на кандидатурите можете да намерите тук;
2. Две грамоти „Джон Атанасов – за прилагане на научни постижения в практиката и за проекти с висока обществена значимост“. Правилата за кандидатстване и показателите за оценка на кандидатите можете да намерите тук;
3. Две грамоти „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“ . Правилата за кандидатстване и показателите за оценка на кандидатите можете да намерите тук.
Общите изискванията към кандидатите за носители на отличията са:
• да са български граждани или предложената за отличие разработка да е приложена за първи път в България;
• да са на възраст до 35 навършени години.
Не съществуват ограничения свързани с двойно гражданство на кандидатите, със страната в която постоянно пребивават или с типа организация, в която работят (вкл. академичен център, научен съюз, частен развоен център, бизнес организация, публична администрация).

Кандидатурите за наградата „Джон Атанасов“ и почетните грамоти се приемат до 27.09.2012 г. За целта, кандидатите трябва да изпратят:
• попълнен формуляр за кандидатстване, който може да бъде намерен в правилата за всяко от отличията;
• 1 бр. актуална снимка паспортен формат.
на електронен адрес: nagradajohnatanasoff@president.bg, или на хартиен носител на адрес:

Администрация на Президента на Република България
(За отличията на Президента на Републиката „Джон Атанасов“)
София 1123
бул. „Дондуков” №2
България

Комисията по избор на носители на наградата и почетните грамоти включва водещи изследователи и практици, работещи в сферите на информатиката и информационните и комуникационни технологии (правилата за работата на Комисията могат да бъдат намерени тук). Нейният състав за 2012 г. ще бъде оповестен на уеб сайта на отличията „Джон Атанасов“ на 28.09.2012 г.
Носителите на отличията „Джон Атанасов“ за 2012 г. ще бъдат обявени на 109-та годишнина от рождението на Джон Атанасов - 04 октомври 2012 г.
В случай, че имате допълнителни въпроси относно изискванията за отличията, моля позвънете на тел: 02 / 9239 106, или пишете на електронен адрес: nagradajohnatanasoff@president.bg.

Коментари

Влез, за да коментираш.