Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Национален форум на тема „Равенство за устойчивост на ценностите на предучилищното образование“

   
Национален  форум на тема „Равенство за устойчивост на ценностите на предучилищното образование“

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе научен форум на тема „Равенство за устойчивост на ценностите на предучилищното образование“. Той бе организиран от Факултета по начална и предучилищна педагогика при Софийския университет и Българския национален комитет за предучилищно образование – ОМЕП. Гост-лектори на форума бяха д-р Маги Коонг - президент на Световната организация за предучилищно образование - ОМЕП и д-р Нектариос Стелакис - президент на ОМЕП за Европа.

Форумът бе открит от проф. д-р Елена Русинова, президент на Българския национален комитет – ОМЕП. Тя поздрави гостите, приятелите и колегите си от Софийския университет, присъстващи в залата. Проф. Русинова обобщи значението на работата на хората, които работят в името на възпитанието и образованието на най-малките и подчерта, че най-важното е изграждането на система от качества, която децата да могат да развиват и обогатяват съобразно техния потенциал, а педагозите да добавят ценностите на образованието за богатството на тяхната индивидуалност. „За България в ОМЕП – Световната организация за предучилищно образование - се знаят добри неща. Защото като световна организация тя популяризира опитa на страните”, каза тя и благодари на всички, дошли на форума, за да споделят опита си.

2

Проф. д-р Елена Русинова

Проф. Албена Чавдарова, заместник-ректор на СУ, поздрави всички присъстващи в Аулата за това, че работят толкова ентусиазирано и с толкова усилия в тази нелека задача да възпитават децата на България. Тя отбеляза, че няма класик в историята на педагогиката, който да не е обръщал сериозно внимание върху въпросите на предучилищното възпитание и образование.

С днешния форум утвърждавате тази устойчивост. Ние в България трябва да се гордеем с това, което сме постигнали в областта на предучилищното възпитание и предучилищното образование. Казвам това с особена гордост, защото през 2010 г. в Германия беше приет един екшън план, при това подкрепен с милиарди евро, да може да се създаде една устойчива система за предучилищно възпитание и предучилищно образование. Мисля, че вие, с вашите усилия, сте изградили този фундамент. Чудесно е да има такива срещи, защото заедно всички ние можем да постигнем този успех, за който мечтаем, а именно да бъдат добре възпитани и образовани нашите деца, нашите млади хора, които са бъдещето на нашата държава”, каза проф. Чавдарова.

4

Проф. Албена Чавдарова

Тя пожела на всички успешна работа, много дискусии, много неформални срещи и запознанства. Проф. Чавдарова изрази надежда през 2015 г., на 30-годишнината на форума, всички отново да бъдат заедно.

Присъстващите на форума имаха възможност да видят изпълнението на народни танци на деца от ЧДГ „Доверие“, победители в националния конкурс „Нашите корени“, да чуят вокалното изпълнение на Вики, както и вокално-инструментална формация в състав Виктор, Константин, Атанас и Николай. Вокално трио „Българче”, носител на специалната награда от международния конкурс „Орфеева дарба”, в състав Ванеса, Момчил и Теодора също поздрави присъстващите.

3

По време на форума преподаватели от Софийския университет, директори на детски градини, учители и експерти от различни райони на страната обсъдиха въпроси за образованието на най-малките, възпитанието, физическата активност, здравословния начин на живот и други важни теми.

10
8
6
9