Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Н. Пр. д-р Чън Би Хо стана доктор хонорис кауза на СУ

   
Н. Пр. д-р Чън Би Хо стана доктор хонорис кауза на СУ

Днес в 10:15 часа в Аулата на Софийски университет се проведе тържествена церемония по удостояването с почетен знак DOCTOR HONORIS CAUSA на посланика на Република Корея Н. Пр. д-р Чън Би Хо.

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. дин Иван Илчев, Деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. дфн Цветан Теофанов и Деканът на Факултета по математика и информатика проф. дмн Иван Сосков участваха в тържествената церемония. Н. Пр. д-р Чън Би Хо е удостоен с почетния знак според решение на Академическия съвет на Софийски университет “Св. Климент Охридски”, протокол №3 от 19 декември 2012 г.

Темата на академичното му слово беше „Innovation and the role of the university: the case of Korea”. Словото можете да видите в прикачения файл.

Н. Пр. д-р Чън Би Хо има изключителен принос за развитието на научните изследвания в областта на кореистиката в България и е провеждал активна дейност, насочена към установяване на взаимоотношения на високо академично ниво между СУ „Св. Климент Охридски” и държавни и академични институции в Република Корея.

Негово Превъзходителство г-н Чън Би Хо е посланик на Република Корея у нас от 2010 г. Той има докторска степен по политология и социология от университета Комплутенсе, Мадрид, Испания, и е професор по Национална стратегия и политология в Университета Сонгюонкуан, Сеул, Република Корея. Г-н Чън Би Хо се занимава с научна дейност, публикува книги, пише научни статии и участва в научни конференции на Софийския университет и в научни проекти.

За първи път посланик на азиатска държава формулира и успешно осъществява цялостна стратегия за развитието на двустранните взаимоотношения между нашите две държави, в това число в областта на науката и образованието, и лобира пред своето правителство за Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Приносът на д-р Чън Би Хо към развитието на научните изследвания и учебните програми в Софийския университет е огромен. Сред многото успешни проекти в това направление са:

Откриването през 2011 г. на корейско-българския IT Cooperation Center. Това става възможно благодарение на личните усилия от страна на г-н Чън Би Хо след поредица консултации и преговори между Министерството на транспорта, информационните технологии и комуникациите на България, от една страна, и Министерството на публичната администрация и сигурността на Корея, от друга страна.

През 2011 г. ITCC изпълнява проект за СУ „Св. Климент Охридски” на стойност 70 000 евро - "Development of Sofia University eService System by adopting Korean eGovFrame". ITCC избира Софийския университет за този пилотен проект, който ще позволи у нас да бъде създадена система от електронно обслужване по образец на електронното правителство на Република Корея. Д-р Чън Би Хо стимулира активен академичен обмен между Софийския университет и редица корейски университети, като по този начин осигурява размяна на преподаватели и студенти между СУ и редица корейски висши образователни институции. Благодарение на неговите лични усилия корейското правителство повишава „българската годишна квота” за такъв обмен до пет човека, обучаващи се по различни специалности в СУ „Св. Климент Охридски”. Понастоящем в Корея се обучават 17 български студенти, а в България – 15 корейски студенти.

Благодарение на личните усилия на д-р Чън Би Хо Катедрата по кореистика и Центърът по кореистика в СУ „Св. Климент Охридски” през последните години получиха допълнителна финансова помощ за провеждане на научна дейност, публикации на книги и учебници.

Д-р Чън Би Хо лобира Центърът по кореистика в СУ да получи статут на хъб-център по кореистични изследвания в Източна Европа, като за целта организира консултации в корейското Министерство на образованието, науката и технологиите. В резултат от тези целенасочени усилия Академията по кореистика включва Центъра към Софийския университет в Иницииращ академичен проект в който участват както българските кореисти, така и учени от един от най-престижните южнокорейски университети - Университетът Сонгюонкуан. Първата фаза от този най-мащабен българско-корейски проект, по думите на проф. дин Иван Илчев, приключва с отлична оценка от страна на Академията, а колективът от българските и корейските учени печели и втората фаза на проекта за период 2014-2016 г.

Д-р Чън Би Хо е истински радетел на своята страна и като такъв се стреми за Корея да се знае колкото може повече в България. Той спомага в още два български университета - тези във Велико Търново и Пловдив, да стартират лекторати по корейски език, където преподават наши бивши студенти-кореисти, а в 18-то СОУ в София да се открие корейска паралелка.

Благодарение на неговите усилия и ентусиазъм Катедрата по кореистика към Софийския университет редовно организира конкурси по ораторско майсторство на корейски, два пъти е провеждан изпит за професионално владеене на корейски език - TOPIK, като през 2013 г. този изпит ще бъде проведен за трети пореден път.