Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / "Много информация не означава много комуникация"

   
"Много информация не означава много комуникация"

Проф. дин Иван Илчев – ректор на Софийски университет “Св. Климент Охридски”, приветства големия френски социолог и журналист Доминик Волтон и постави начало на неговата лекция на тема "Свобода и нови медии", обръщайки се към студентите с думите - “Не се страхувайте, посегнете към информацията, която ви обгръща навсякъде”.

 

Доминик Волтон сподели с гостите на Конферентната зала на Софийски университет, че е посветил живота си на теорията на комуникацията, но онова което го интересува е трудността да се комуникира. Той изследва разминаването между техническия прогрес и комуникацията, фактът, че диалогът е все така труден и сложен. Доминик Волтон не отрича огромния технически прогрес, но отбелязва, че хората все по-трудно си комуникират и смята, че в изследванията на комуникациите не бива да се набляга на него, а трябва да се види какви компромиси можем да направим, за да се разбираме. Още в началото на своята лекция той формулира основната си теза – „Много информация не означава много комуникация – както се приема до края на 19, началото на 20 век. Колкото повече информация има – толкова повече ние получателите ще се разграничаваме от посланията.”

 

Преди лекцията проф. дин Иван Илчев прие Доминик Волтон в кабинета си, изразявайки искреното си удоволствие от срещата с големия изследовател на комуникациите, тъй като самият проф. Илчев е отдал години от живота си в изследване на човешката комуникация от древността до наши дни.

Коментари

Влез, за да коментираш.